Hoofdtekst

Een vertelster uit Helden hoorde van ouderen, als zij, en zij was al niet jong meer, dat in het dorp de vrouw van een smid verdacht werd van hekserij. Het kwam die man zelf ter ore en hij ging op het gedrag van zijn vrouw letten, want hij had er nooit iets van gemerkt. Wat bleek nu? Als hij na een dag zwaar werk ’s avonds met zijn vrouw ter bed ging, sliep hij spoedig in als een os. Zijn vrouw scheen weinig plezier daaraan te hebben. Omstreeks middernacht verdween zij uit het echtelijk bed. Als de man ’s morgens ontwaakte, was zij er altijd weer.

Op een dag dat hij met veel werk zat, en dus niet klaar kon komen, besloot hij door te werken in de nacht. Hij zei dat tegen zijn vrouw bij het avondeten en gebood haar de blaasbalg te trekken. Omstreeks middernacht viel zijn vrouw kennelijk in slaap aan die blaasbalg, en ze hing met één arm in de trekbeugel te soezen. De smid merkte dit aan het verslappen van het vuur. ‘Hé!’ dacht de smid. ‘Het is zeker weer je tijd voor je uitstapjes. Ik zal je wel eens even wakker maken.’ Hij greep met zijn tang een kooltje vuur en hield haar dit dicht on – bij haar neus. Wat gebeurde? Opeens veranderde zijn vrouw in een brandende strobos en verdween uit het gezicht.

Beschrijving

Een vertelster uit Helden hoorde van ouderen dat in het dorp de vrouw van de smid verdacht werd van hekserij. Het kwam die man zelf ter ore en hij ging op het gedrag van zijn vrouw letten, want hij had er nooit iets van gemerkt. Op een dag had de smid veel werk en besloot hij om ’s nachts door te werken. Hij gebood zijn vrouw de blaasbalg te trekken. Omstreeks middernacht merkte de smid dat zijn vrouw in slaap was gevallen. ‘Hei!’ dacht hij. ‘Het is zeker weer je tijd voor je uitstapjes. Ik zal je wel eens even wakker maken.’ Hij greep met zijn tang een kooltje vuur en hield die bij haar neus. Opeens veranderde zijn vrouw in een brandende strobos en verdween uit het zicht.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

G200 - Witch.    G200 - Witch.