Een sage (mondeling), vrijdag 22 april 1966

Hoofdtekst

Under Jistergea moat eren in pleats stien ha, dy't "De brandende put" hjitte. Dêr waerd yn 'e sawntjinde ieu in put groeven, mar der woe gjin wetter komme. Doe liet men in man mei in tou om 'e mul yn de put del. Doe 't de man troch it welsân hinne wie, kaem der daliks noch gjin wetter, mar wol in swevelflam. Men helle de man gau út de put, en daliks kaem ek it wetter dat de flam útdôve. It hûs "De brandende put" moat op de kaert fan Schotanus foarkomme. Mar it tsjinwurdige slachte hat gjin weet fan de pleats. Wol sei Koopmans, dat der east fan de ryddyk alear in âlde pleats stie, dy't al lang ôfbrutsen is. By dy pleats wie in djippe put.

Onderwerp

TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen    TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen

Beschrijving

Naam van vroegere boerderij zou afgeleid zijn van verhaal rond een put. Na het graven van een put komt er geen water. Nadat een man is afgedaald in de put ontstaat een zwavelvlam en komt er water dat de vlam uitdooft.

Collectie Bijlsma, verslag 38, verhaal 2 (Archief Meertens Instituut)

De brandende put    De brandende put