CBOEK038 - Het sprookje van een man, een bed en den dood

Een sprookje (brief), zaterdag 02 april 1892

Het sprookje van een man, een bed en den dood is:

Iemand was zeer krank en zeer bang om te sterven. De dood verscheen aan zijn bed en deed natuurlijk de angst van de zieke nog meer stijgen. Hij smeekte om te blijven leven. "Welnu," zeide de dood, "ieder keer als ik verschijn en aan het voeteneind van uw bed sta, zult ge herstellen, maar kom ik aan het hoofdeinde te staan, dan moet ge sterven." De zieke haalde diep adem van blijdschap dat de dood zoo tegen hem sprak en viel rustig in slaap. Een paar dagen later stond de dood aan het voeteneinde van het bed. Hoewel zeer ziek was de zieke luidruchtig van blijdschap, want volgens belofte verscheen de dood nu wel, maar kon hem toch niet meênemen. Dit ging zoo eenige keeren totdat de dood eindelijk aan het hoofdeinde stond. De zieke kermde van angst, maar die angst gaf hem een gedachte, hij keerde zich in bed om zoodat de dood nu toch aan het voeteneinde stond. De dood was hierover zoo verstoord dat hij voor goed vertrok.

AT 0332 - Godfather Death    AT 0332 - Godfather Death

ATU 0332 - Godfather Death.    ATU 0332 - Godfather Death.

Beschrijving

Een man is ziek en heel erg bang voor de dood. De Dood verschijnt bij zijn bed en vertelt hem dat hij zal sterven wanneer de Dood bij zijn hoofdeinde zal staan. Een paar keer verschijnt de Dood bij het voeteneinde, maar op een keer staat hij bij het hoofdeinde. Snel draait de man zich om in bed, zodat de Dood weer bij zijn voeteneinde staat. De Dood is hier zo boos over, dat hij nooit meer terugkomt.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

Godfather Death