CBOEK057 - Waarom de varkens in de grond wroeten

Een mop (brief), zondag 14 januari 1894

Waarom de varkens in de grond wroeten
Daor was er ies en olde en en jonge vrouw en de jonge vrouw zie up keer tegun de olde, zie wol zoo geern pannekoeken êten.
"Noe", zie de olde vrouw, "as je en mooi stuvertien geld vind dan zullen we ze êten."
Toen ging 't jonge 't hiele huus vêgen en zie vond en stuvertien, toen besluug 't olde wievien de pannekoeken, en de jonge zol ze bakken, maor toen de pannekoeke an de iene kante gaor was wist ze gien raad.
Toen zee heur moeder: "Je moet hum ommegooien", en toen ze dat died kwiem hi op de rande van de panne, en brak in twiejen, de iene halft viel in de aspot en de andere halft vloog deur de schoorstien de wiede wiede wèreld in en daor kwam et en olde man teugen, die zee: "Pannekoekkien, wat ruuk je lekker, mak ies van oe happen?"
"Nee", zee pannekoekkien, "ik ben en old wuf en en jong wuf ontleupen, zo 'k mie deur oe laoten opêten? Nee!" en weg vleug 't pannekoekkien.
Toen kwiem het en wicht en en jongu die naor schoel gingun teugen en die vraugden ook: "Pannekoekkien, mak ies van oe happen?"
"Nee," zee pannekoekkien, "'k bint en old wuf en en jong wuf en en olde kirrel net ontleupen en zoum'k mie deur zoo'n paor wichters laoten opêten?" en weg vloog pannekoekkien.
Toen wurd pannekoekkien van al dat rond vlugen zoo muu en daor ze en motte met biggen op 't land zag liggen ging ze bi zien oor op zien kop zitten, maor 't varken vruug ook of ze iens van hum happen mog.
"Nee", zee 't pannekoekkien, "ik bin al en old wuf en en jong wuf en en olde kîrel en twie wichters ontloopen, zou 'k mie noe deur oe laoten upêten?"
Maor 't olde zwien zee: "Kum wat dichter bi mien oor zitten, ik bin wat deuve."
En toen pannekoekien dat doen wilde, schudde de motte zoo met zien kop dat pannekoekkien er af viel en in de grond zunk, en toen gingen al de varkens an 't wroeten om 't pannekoekkien te vinden, maor ze vunden 't niet, en daorum wroeten nog al de varkens in de grond.

AT 2025 - The Fleeing Pancake    AT 2025 - The Fleeing Pancake

ATU 2025 - The Fleeing Pancake.    ATU 2025 - The Fleeing Pancake.

Beschrijving

Een jonge en een oude vrouw willen pannekoeken bakken. De jonge vrouw weet niet hoe ze de pannekoeken moet omkeren, en laat er één uit de schoorsteen vliegen. De pannekoek komt langs een veld waar varkens in staan. Een varken vraagt of de pannekoek op zijn oor wil gaan zitten omdat hij slechthorend is, hij schudt met zijn hoofd en de pannekoek valt op de grond. Alle varkens willen de pannekoek opeten en beginnen daarom met hun snuiten in de grond te wroeten, en tot op de dag van vandaag doen ze dat nog steeds.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

De vertelster kent het verhaal uit haar jeugd uit Drente.