Een sage (mondeling), vrijdag 14 november 1975

Hoofdtekst

Zo lag ik ’s met mijn scheepken in den haven onder Clinge, in ’t Hulsterland, bij de Saefthinge. ‘k Lag naast unnun zekere Clement Kouijzer. ‘k Verging van de kiespijn. Clement zei: “Da kunnen ze ou hier afhelpen.” “Hier? In da gat? Daor woont toch zeker genen dokter of tandarts?”, zeg ik hem. “Dat hoeft niet”, zegt hij, “loop de wal maar ’s op.” En hij klopt aan bij unnun ouwen baos, un kennis van hem. En nao deze gezegd hebben wat hem scheelt, loopt café, loopt Clement door naor café Naost. Ga naorbinnen “Zet ou neer”, zegt de man en dan leest hij samen met mij unnun stuksken uit un misboekjen, na mij ook zo’n exemplaar te hebben gegeven. En geloof ’t of nie meneer, maor ik voelden de pijn geleidelijk wegtrekken en nao een poosje was ik ze helemaol kwijt. Geld wilde de man nie aannemen. “Geef mij maor unnun zooitje mossels”, zegt hij. “En”, zegt hij verder, gaat ’s aan bij cafétjen hiernaost, dan zulde versteld staon.” Ik kom daor dan binnen en Clement zit ‘r ook. “Ah wa scheelt er dan opeens aan Ida?”, vroag Clement aan zunnun meiske van negentien, twingtig jaoren oud, staat te trappelen en te foeteren. Waarop ze antwoordt: “Daor krijg ik me z’juust toch zo’nuh verschikkelijke kiespijn en ’t gao nie over ook. ’k Snap d’r niks van, ‘k hèd nog nooit gehad!”, zegt ze. Meneer, ’t was sterk, maor dat èrme kind had mijnen kiespijn overgenomen.

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

De kiespijn van een man wordt overgezet naar een meisje.