Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_035_05

Een sage (mondeling), 1971

Leonardo_Diffusion_XL_bees_singing_psalms_in_a_hive_1.jpg

Hoofdtekst

[Tikkende klok op de achtergrond]
Deze zelfde meneer die mij vertelde over deze geschiedenis van die hand, die hand op de muur, vertelde mij ook, hij zegt, en wat natuurlijk zal… wel zal blijven zolang als de wereld bestaat is: “dat op kerstnacht om twaalf uur,” hij zegt, “de bijen in de korven zingen, de schapen in de stal recht gaan staan, evenals koeien en paarden. Met de kop naar het oosten.”
Hij zegt: “Geen enkele boer, geen enkele knecht, waagde [klok slaat één keer] zich op dit uur op het erf. Ze wisten ’t kerstgebeuren, dit gebeurde, omdat zelfs de stomme dieren lof en eer brachten aan d’n Heer.”
Hij zegt: “Maar een knecht van een zekere boerderij heeft ’t toch bestaan, d’r niet in gelovende, dat hij is gaan kijken of dat wel waar was. De knecht is, slapende in de kluis in de schuur, opgestaan kwart voor twaalf. En is naar de paardenstal gegaan. En heeft zich verdoken achter de paardentuigen om te zien wat er gebeurde.”
“Twaalf uur sloeg het, paarden stonden op, gingen staan met de kop naar het oosten… Het is gebeurd, maar op diezelfde m..moment, stortte de knecht dood neer. En ze hebben ’m gevonden,” zegt ie, “’s morgens toen de boer in de paardenstal kwam, lag de knecht dood.”

[Interviewer (Jaap Brand?):] Dit was Van Ruymbeke-De Vries uit Nieuw-Namen in Zeeuws-Vlaanderen, PTT-ambtenaar en lid van de Zeeuwse Staten.

Onderwerp

TM 5004 - In de kerstnacht zingen of praten de dieren (bijen, paarden, koeien etc.)    TM 5004 - In de kerstnacht zingen of praten de dieren (bijen, paarden, koeien etc.)   

Beschrijving

In de kerstnacht, om twaalf uur, zingen de bijen in de korf en gaan de schapen, koeien en paarden in de stal rechtop staan, met de kop naar het oosten, om de Heer te loven. Een nieuwsgierige knecht, die dit wel eens met eigen ogen wilde zien, ging even voor middernacht naar de paardenstal. De paarden gingen inderdaad rechtop staan, maar op datzelfde moment viel de knecht dood neer.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Motief

B251.1 - Animals rejoice at Christ‘s birth.    B251.1 - Animals rejoice at Christ‘s birth.   

Commentaar

Mogelijk op 27-12-1972 en 26-12-1973 uitgezonden op de radio (programma Vonken onder de As).
(Radio Tweede Kerstdag - https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1973-12-24/edition/0/page/6)

Naam Overig in Tekst

Van Ruymbeke - De Vries    Van Ruymbeke - De Vries   

PTT    PTT   

Zeeuwse Staten    Zeeuwse Staten   

Naam Locatie in Tekst

Nieuw-Namen    Nieuw-Namen   

Nieuw Namen    Nieuw Namen   

Zeeuws-Vlaanderen    Zeeuws-Vlaanderen