LYST014 - De Weerwolf

Een sage (vragenlijst), 1953

De Weerwolf
De weerwolf kwam op verschillende gedaantes voort, maar meestal in de vorm van een mens meer op 'n gedrocht lijkend, klein van gestalte. Ook kwam hij voor als 'n soort ruigharige dier op 'n hond gelijkend. Het is vroeger veel gebeurd dat op eenzame landwegen in de late donkere avond wanneer iemand huiswaarts keerde eensklaps besprongen werd door de weerwolf, deze sprong dan op de rug, sloeg de armen of voorpoten om de hals en liet zich dan meerijden. Wanneer deze rit zo enige tijd geduurd had, liet hij los en verdween weer gewoonlijk in 'n of op 'n soort van knoteik. De knoteiken waren wel de plaatsen waar de weerwolf zich op hield, deze staan ook nu nog langs vele wegen. Zo is hier in Tungelroy 't Pleumerstraatje, daar dorst vroeger nooit iemand in de avonduren door te gaan want was er niet de weerwolf dan was 't toch 'n soort gedrog dat de wandelaar besprong. En volgens de legende moet hier de oorzaak gelegen hebben omdat hier 'n kasteel heeft gelegen dat in 'n nacht verzonken is en aan de soort grachten die volgens mijn weten hier lagen en nu nog gedeeltelijk te zien zijn, kan hier wel sprake van zijn geweest. Ook gebeurde het dat in de avond 'n voerman huiswaarts keerde, de weerwolf bij hem op de kar sprong en zo meereed, 't paard was dan op korten tijd nat van zweet van de zware last die 't moest trekken. Wie de weerwolf was dat wist niemand, evenmin waar hij vandaan kwam.

SINSAG 0801 - Werwolf lässt sich tragen.    SINSAG 0801 - Werwolf lässt sich tragen.

Beschrijving

Een weerwolf komt meestal in de gedaante van een gedrocht of een ruige hond voor. Op eenzame wegen laat een weerwolf zich vaak met een wagen meerijden door op de wagen te springen en de poten om de berijder heen te slaan. Na en tijdje verdwijnt de weerwolf door op een knoteik te springen. Men zegt dat op de plek waar vroeger een kasteel en grachten hebben gelegen, de weerwolf vaak mensen bespringt. Op een avond rijdt op deze plek een voerman. Een weerwolf springt op zijn wagen en zorgt er door zijn zware last voor, dat het paard binnen korte tijd nat is van het zweet.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier L.318b, archief Meertens Instituut

Werwolf lässt sich tragen.