LYST024 - De weerwolf

Een sage (vragenlijst), 1953

De weerwolf
Het geloof aan weerwolven was algemeen. Dit zouden mensen zijn, die een verbond met de duivel hadden. Elke nacht om dezelfde tijd kropen zij in een dierenvel en maakten voorbijgangers, reizigers, enz. aan het schrikken. Er is niets bekend dat zij andere mensen zouden doden of in het Linge moeras (vlak bij het kasteel) lokken.
Het aan de ommezijde vertelde verhaal speelt zich ongeveer 50 jaar geleden af, in de tijd van de zalmvangst. Het huis waar het gebeurd zou zijn is in de oorlog opgeblazen.
Aan de Peppelgraaf stond vroeger een huis, waar de zalmvissers samen kwamen. daar werd 's avonds gekaart. Een van de kerels ging altijd op den achtste tijd de deur uit. Zijn kameraden spraken af hem te pakken te nemen en hem de volgende dag er niet uit te laten. Ze maakten deur en raam op slot, zonder dat die man het wist. Op het achtste uur wil die kerel naar huis, maar alles zat dicht. De kerel wil met geweld er uit. Het zweet breekt hem uit en een half uurtje naderhand viel er een vel uit den schoorsteen. De kerel sprong in het vel en de kaarters naar huis! Maar een rietdekker (zekere Meeuwsen) was niet bang. Hij trok zijn mes en stak de weerwolf. Toen de weerwolf begon te bloeden, viel de kerel er weer uit en was verlost.

Onderwerp

SINSAG 0822 - Werwolf getroffen (geschlagen) nimmt wieder menschliche Gestalt an (und ist erlöst oder stirbt).    SINSAG 0822 - Werwolf getroffen (geschlagen) nimmt wieder menschliche Gestalt an (und ist erlöst oder stirbt).

Beschrijving

Een man verdwijnt altijd op dezelfde tijd bij het kaarten. Zijn vrienden willen een grap met hem uithalen en sluiten alle ramen en deuren. Na een half uur verandert de man in een weerwolf. Zijn vrienden vluchten, maar een dappere rietdekker steekt de weerwolf. De man is nu verlost.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier L.76, archief Meertens Instituut

Tekst is in originele weergave fonetisch weergegeven