LYST040 - De Vurige Beer

Een sage (vragenlijst), 1953

De Vurige Beer
In Soest bestond vroeger het geloof aan "de vurige beer". Dit was een lichtje, hetwelk zich in het voormalige Soesterveen liet zien. Het zou de ziel zijn van een rijke boer, die zijn grondbezit zou hebben vermeerderd, door de grensstenen van zijn bouwland op de Eng te verplaatsen. Na zijn dood wenste hij te worden begraven op het zogenaamde Vaarderhoogt, een natuurlijke hoogte in genoemd Veen (thans geheel afgegraven en verdwenen). De paarden die de lijkwagen trokken, weigerden op een gegeven ogenblik verder te gaan. Toen de kist met het stoffelijk overschot er werd afgetild, gingen de paarden weer verder. Familie en buren besloten toen de boer in het Veen te begraven. Vandaar zijn zwerven in het Veen.

SINSAG 0182 - Wiedergänger als Irrlicht    SINSAG 0182 - Wiedergänger als Irrlicht

TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)    TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)

Beschrijving

Een rijke boer wil zijn grondbezit vermeerderen door grensstenen te verplaatsen. Wanneer de man overlijdt en zijn kist door paarden naar de begraafplaats wordt gedragen, weigeren de paarden halverwege om verder te lopen. Wanneer de kist van ze af wordt getild, lopen ze pas weer verder. De familie van de boer besluit de kist in het veen te begraven. De ziel van de man spookt in de vorm van een dwaallicht nog altijd over het veen rond.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier E.164, archief Meertens Instituut

Wiedergänger als Irrlicht.