LYST111 - Spookdieren

Een sage (vragenlijst), 1957

Spookdieren
Hier in Eemnes, werd vroeger wel beweerd, dat er 's avonds zwarte katten op de weg liepen, deze hadden vurige ogen, en als men ze 's avonds op de weg tegenkwam, dan was men ongelukken te verwachten. Steeds moest men midden op de weg blijven lopen, omdat de katten langs de kant bleven. In de huizen kwamen ze nooit, want daar was licht, en tegen licht konden ze niet. Steeds op dezelfde tijd waren deze katten er, als men voor of na 8 uur 's avonds kwam, dan had men er geen last van deze dieren. Ongeveer 1/2 uur duurde dat 's avonds.

Onderwerp

SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).

Beschrijving

Als men 's avonds zwarte katten op de weg tegenkomt, brengt dat ongeluk. Die katten komen de huizen niet binnen, omdat ze niet tegen licht kunnen. De zwarte katten komen elke avond op een bepaald tijdstip een half uur spoken. Als je voor of na die tijd buiten bent, heb je nergens last van.

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier E.130, 162, archief Meertens Instituut

anonieme verteller