LYST116 - Spookverhalen

Een sage (vragenlijst), 1957

Spookverhalen
Lammertje Vlug was een vrouw, waarvan men zei, dat ze in staat was, om in steeds andere gedaanten, de mensen kwaad te berokkenen. Een bekend verhaal van haar is dat zij eens in de gedaante van een pad bij een postbode in huis kwam. Men wist dat als er 's avonds iets onverwachts in huis gevonden werd, men het in de kachel moest deponeren, omdat dit weleens de "heks" zou kunnen zijn. Zo deed de postbode en de volgende dag zag men Lammertje Vlug met grote verbanden, tengevolge van de brandwonden, die zij opgelopen had. 's Avonds bevond zij zich in extase, dwz. zat met handen onder 't hoofd aan tafel. Er hingen dan opeens allemaal parapluutjes aan 't plafond en op haar hoofd verschenen een paar horens.

Onderwerp

SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.    SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.

Beschrijving

Een vrouw die bekend staat als heks kan zich in allerlei gedaantes omtoveren om de mensen kwaad te doen. Op een keer verandert ze zich in een pad, en sluipt het huis van de postbode binnen. De postbode weet dat alles wat hij onverwachts in huis vindt, in de kachel gegooid moet worden. Zo ook gooit hij de pad in de kachel. De volgende dag ziet men de heks met brandwonden lopen. Wanneer de heks 's avonds in trance raakt, kan ze parapluutjes aan het plafond toveren en verschijnen er op haar hoofd een paar horens.

Volkskundevragenlijst 21 (19570, formulier E.129, archief Meertens Instituut

Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.