SAMSTE22 - De groeten van de Vliegende Hollander

Een sage (boek), (foutieve datum)

DE GROETEN VAN DE VLIEGENDE HOLLANDER
In de Golf van Biskaye tornde het schip de "Amsterdam" op tegen de al maar aanwakkerende wind. De avond was al gevallen; het werd nacht, maar de storm bedaarde niet. Daar zag de uitkijk eensklaps een donker schip te loevert, dat met volle zeilen tegen de wind in hen tegemoet voer. "De Vliegende Hollander," riep de stuurman in doodsangst en allen die aan dek waren en het spookschip zagen, dachten dat hun laatste uur was geslagen. Juist kroop de schipper door het luik. Hij had de woorden van de stuurman gehoord en zei: "Ik ben blij een landsman in de Spaanse zee te zien en daar het niemand minder dan "De Vliegende Hollander" is zullen wij hem groeten, zullen wij hem de eer geven die hem toekomt." Voor dat iemand begrepen had wat er gebeurde, haalde hij een brandend stuk hout uit de kombuis en stak daarmee het kruit in het zinkgat aan. Het schot knalde, maar het geluid ging verloren in de storm. Iedereen vreesde dat het schip nu met man en muis naar de kelder zou gaan, maar toen de rook was opgetrokken bleek "De Vliegende Hollander" te zijn verdwenen. Tegelijkertijd bedaarde de storm even snel als hij was opgekomen en bij het aflossen van de wacht stond er alleen nog maar een stevige bries.
Een week later voer men in de Middellandse zee. In die tijd lieten de Algerijnse zeerovers hun bloedvlag waaien van hun schepen die zich tot ver van de Afrikaanse kust waagden om de koopvaarders te enteren. Op een avond zagen ze dan ook in de verte een snelle brigantijn die op hen inliep. De duisternis nam hand over hand toe, maar de omtrekken van het roofschip, dat hen achtervolgde, tekenden zich steeds duidelijker af tegen de nachtelijke hemel, want het had alle zeilen bijgezet.
"Ik weet het niet mannen," zei de schipper, "maar het heeft er veel van of die heidenen bij ons aan boord willen komen. Vul twintig lege wijnflessen met buskruit en breng die hier en laat de kok er voor zorgen dat hij een paar half verbrande, gloeiende stukken hout bij de hand heeft. We zullen die knaap de groeten overbrengen van "De Vliegende Hollander." Onmiddellijk was iedereen in de weer om zijn bevelen uit te voeren en nauwelijks stond alles gereed of het geruisloos naderende schip kwam langszij gevaren. "Werp nu de flessen," riep de kapitein, "maar wees zeker van je worp en buk dan achter de verschansing. Ik laat het gloeiende hout volgen." Een ogenblik later vlogen de flessen stuk tegen de mast van de brigantijn en de gloeiende stukken hout zetten alles in vlam. Geweldige ontploffingen deden de "Amsterdam" van voorsteven tot achtersteven trillen en stukken hout en ijzer vlogen over de verschansing en door het want. Als een ontredderd wrak dreef het roofschip met brandende zeilen weg. De groeten van "De Vliegende Hollander" waren het slecht bekomen.

SINSAG 0471 - Schiff segelt durch die Luft.    SINSAG 0471 - Schiff segelt durch die Luft.

ATU 0777* - The Flying Dutchman.    ATU 0777* - The Flying Dutchman.

Beschrijving

Een schip ontmoet op zee het spookschip de Vliegende Hollander. De kapitein vuurt als "groet" aan zijn landgenoten een kanonskogel af. Als de rook is opgetrokken is de Vliegende Hollander spoorloos verdwenen. Een week later wordt het schip in de Middellandse Zee door piraten achtervolgd. De kapitein wil hen "de groeten overbrengen van de Vliegende Hollander." Daartoe laat hij flessen met buskruit op het dek van het piratenschip werpen, en steekt het in brand.

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in Amsterdam en Amstelland. Zaltbommel 1975. p. 31-32

Schiff segelt durch die Luft.