LYST263 - Witte Dame van Lammendam

Een sage (vragenlijst), 1937

De Witte Dame van Lammendam
Hier geloofde men vroeger, ouden van dagen nu nog, aan "de Witte Dame van Lammendam". Lammendam zou een kasteel geweest zijn, liggende in de bosschen tusschen Schinveld, Brunssum, Hoogenbosch of Heerenbosch, van welk kasteel men nu nog beweert de fundamenten te weten en te kunnen zien. Aan dat kasteel is een sage verbonden. De Witte Dame van Lammendam, zo wordt hier door enkelen verteld, zou vroeger door velen uit onze plaats gezien zijn, althans haar geest. 's Nacht, tegen het middernachtelijk uur, doolde deze door de bosschen en omstreken rond.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

In de bossen liggen nog de fundamenten van een kasteel dat daar eens heeft gestaan. De sage gaat dat men rond middernacht in die bossen een witte dame ziet die vroeger op het kasteel heeft gewoond, ziet rondspoken

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier O.30, archief Meertens Instituut

Andere Tote spuken.