YPFOE205 - De fokse en de roek

Een sprookje (boek), dinsdag 28 september 1971

De fokse en de roek
Sa wie der in boer, dy rekke in hiele protte hinnen kwyt, en dat die in fokse. De boer skafte in pear lilke hûnen oan, mar dat joech net folle.
Doe tocht er, ik sil in grutte kûle grave. Hy groef in grutte kûle en dy dekte er ôf.
Yn in beam dêr krekt boppe siet in roekenêst. De fokse gong wer nei it hinnehok en hy krige in dikke hin te pakken. Dêr ferrûn er him, hy trape trock de prikjes hinne en rekke yn 'e kûle.
Dêr siet er. Mar doe seach er de roek op syn nêst fol jongen. Hy sei tsjin 'e roek:
"No moatst my dizze kûle fol prikken bringe, oars fret ik dyn jongen op."
Foksen binne snoader as roeken. De roek hie net yn 'e rekken, dat de fokse yn dy kûle syn jongen doch net benei komme koe. Dat hy tûge him de hiele kûle fol prikken.
En sa rekke de fokse der noch wer út.
(Opgetekend: 28 september 1971)

Onderwerp

AT 0056C* - The Fox Sits in a Pit and Threatens to Eat the Bird's Young    AT 0056C* - The Fox Sits in a Pit and Threatens to Eat the Bird's Young

ATU 0223 - The Bird and the Jackal    ATU 0223 - The Bird and the Jackal

Beschrijving

Bij een boer worden veel kippen geroofd door de vos. De boer schaft een paar honden aan maar dat helpt niet. Hij graaft uiteindelijk een grote valkuil en wanneer de vos uit het kippenhok komt valt deze er in. Daar zit het vosje, maar hij is slim. Boven zich ziet hij in een boom een nest jonge roeken zitten. Hij zegt tegen de roek dat hij de kuil vol met takjes moet gooien anders vreet hij de jongen op. De roek gehoorzaamt en de vos ontsnapt.

Ype Poortinga: De foet fan de reinbôge. Fryske folksforhalen. Baarn [etc.], 1979, blz.221

28 september 1971
Op de bandopname van Poortinga is te horen dat Anders Bijma het vervolg, dat hij vroeger placht te vertellen, is vergeten (AT 0056E*). Het verhaal is eerder opgetekend door Jaarsma en gepubliceerd in It Heitelân 1954. p. 172.
The Fox Sits in a Pit and Threatens to Eat the Bird's Young