Een sage (mondeling), donderdag 03 april 1997

Me: Nou, ken je bijvoorbeeld de Woensberg.
Me: Dat is tussen Huizen en Blaricum. In Blaricum ben ik geboren en daar heb ik mijn prille jeugd gesleten, dus daar weet ik veel van. En, daar is nu de gemeentelijke begraafplaats, maar dat is heel sfeervol, het is heel geschikt daar. Als je daar bent, dan voel je ook: dit is een bijzondere plek. Daar is ook weer een heuveltje, waar willekeurig huizen op staan, maar d'r hangt daar iets.
En, dan heb je als je meer bij Huizen-dorp komt, oftewel in de hei, de Seitjesberg. Tegenwoordig hebben ze de echte Seitjesberg een eindje afgegraven en hebben een nieuwe Seitjesberg daar gemaakt. Waarom dat weet ik niet. En het is nu een beetje bedorven. Maar, indertijd, al voor de oorlog toen ik daar in Huizen woonde en al mensen zondag, op zogenaamde Lomdagen, inviteerde, dan zaten ze tegen de helling van de Seitjesberg aan en vertelde ik van al die dingen. En die Seitjesberg was een centrum van het hele Gooi, van de zeven dorpen van het Gooi, en die hadden allemaal een voetpad naar die Seitjesberg, naar die heilige berg. En als een vrouw een kind gekregen had, als ze weer een beetje overeind kwam, en dan ging ze op een dag, als plechtigheid, met dat kind op een draagkussen, zo voor zich uit. Dat pad dat heette allemaal Bierweg. Daar is nooit bier gebrouwen, maar dat betekende "draagweg". Het was verwant aan het Engels. En dan kwamen ze daar, en dan werd dat kind daar plechtig op de aarde gelegd, en aan Moeder Aarde gewijd, enzovoort. Seitus was de planeet Saturnus.
Dus dat was echt de aarde. En daar was wel eens een verdere plechtigheid bij. En, zo zijn er nog verschillende heilige bergjes hier. Het is hier een heilige streek en dat kun je ook voelen. Ik woonde daar op de hei, tussen Naarden en Huizen. Een klein laantje met enkele huizen toen, en nu is het er volgebouwd. Daar hadden we een heerlijk heilig heitje, en dat was gelukkig Goois natuurreservaat dus daar mocht niets aan gedaan, en dat was heerlijk om daar te lopen want, daar woonden ook kaboutertjes. Dat voelde je eenvoudig, hè. Onder die dennen, bij de paddestoelen in het najaar, en daar waren van die hele kleine paadjes, daar zag je ze al lopen. Tenminste, als je een beetje fantasie had, want je voelde het.

Beschrijving

Bij Huizen ligt de Seitjesberg [Sijsjesberg], waar de vertelster vroeger mensen inviteerde en verhalen vertelde. De berg was het centrum van zeven dorpen van het Gooi, die allemaal een voetpad naar de berg hadden. Vrouwen die een kind hadden gekregen liepen hier met het kind op een draagkussen, als een soort plechtigheid. Bij de berg werd het kind op de aarde gelegd en aan moeder Aarde gewijd.
't Gooi is een echte heilige streek, waar ook kaboutertjes wonen.

interview Bussum, 3-4-1997