Een sage (vragenlijst), maandag 05 juli 1954

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Op de Gastelse weg is 'n diepe (?) weel - onpeilbaar diep volgens 't verhaal - waarvan het ontstaan berust op 'n Duvelverhaal:
Er stond daar eertijds 'n kasteel met 'n slecht heer als bewoner. Er werden braspartijen gehouden - en eens kwam er 's avonds laat een deftige heer binnen - in 't zwart met hoge hoed op. Hij nam deel aan de bachanalen en ten slotte verdween hij 'n vreselijke stank achterlatend - ook bleek hij paardenpoten te hebben. Kort daarop is het kasteel in de diepte verdronken: vandaar die onpeilbare diepe weel.

SINSAG 1141 - Das versunkene Schloss. Schlechter Ritter von der Erde verschluckt.    SINSAG 1141 - Das versunkene Schloss. Schlechter Ritter von der Erde verschluckt.

Beschrijving

Op de plaats van een diep meer is een kasteel, met een slechte heer en waar veel is gefeest, verzonken, nadat op een avond een heer in het zwart aanwezig is geweest.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier K157p (Archief Meertens Instituut)

G303.4.8.1 - Devil has sulphurous odor.    G303.4.8.1 - Devil has sulphurous odor.