Een sage (vragenlijst), maandag 20 augustus 1956

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Vroeger meende men dat de duivel zich ophield in de zgn. holle wegen. Deze werden dan ook na zonsondergang vermeden.
Moest men er na die tijd toch doorheen dan werd men achtervolgd door een donkere gestalte, gehuld in een lang gewaad, met grote klauwen.
Deze bracht de mensen aan het schrikken en achtervolgde hen. Dit gebeurde alleen als iemand alleen was.
Men sprak over hem met de naam: de duivel.
Bovenstaande overkwam vooral die mensen, die een slecht geweten hadden (dronkaards, laat thuiskomers, vechtersbazen.)

Beschrijving

Na zonsondergang worden holle wegen vermeden, vooral mensen met een slecht geweten kunnen te maken krijgen met een donkere gestalte met klauwen.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier Q030p (Archief Meertens Instituut)

G303.3.1.6 - The devil as a black man.    G303.3.1.6 - The devil as a black man.