Een sage (vragenlijst), zaterdag 09 juli 1955

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Wel een spel met kaarten b.v. Klaverboer moet een flesch drank halen binnen 2 à 3 minuten die 't niet weet zegt dat is duivelswerk.
een persoon bevindt zich in de kamer maakt gezicht wat bleek meest leest uit een boekje met rood omslag als hij teken geeft moet de bewuste persoon de lege flesch buiten de deur zetten. binnen 1 a 2 minuten wordt op de deur geklopt. die persoon is in het zwart. gezicht, handen, kortom net eenen duivel. derde maal kloppen moet de bewuste persoon waar mee gewed is open doen en de gevulde flesch aanpakken. Dan komt no 1 die in zwijm is gevallen onder een grote zucht weer bij.
'k heb het mee gemaakt, die man die het verspeelt heeft leeft nog en is nog er van bewust dat het een duivelspel is geweest. De kaart Klaverboer wordt vastgemaakt op de flesch en buiten is alles gereed.

SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.    SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.

Beschrijving

Weddenschap dat Klaverboer vastgemaakt op een lege fles een volle fles kan laten komen. Iemand maakt z'n gezicht bleek, leest in een boek met een rood omslag en zet op een teken de fles buiten de deur. Na enkele minuten wordt er drie maal geklopt, de persoon moet opendoen en van een helemaal zwarte persoon de gevulde fles aanpakken.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier G211p (Archief Meertens Instituut)

D1171.8 - Magic bottle.    D1171.8 - Magic bottle.