LIJST116 - De beer op de Platteweg

Een sage (vragenlijst), maandag 06 september 1954

I. De duivel
Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staart enz.).

De beer op de Platteweg
Midden in de nacht was Baaje aan 't fuiken zetten in de Kanaal tussen de Oude Machine en de Prinsenkeet.
Opeens hoorde hij muziek als van een grammophoon.
Het geluid scheen uit het water te komen. Baaje hoorde duidelijk de woorden zingen: "Jij komt vannacht de deur niet weer in." De schrik greep Baaje om het hart. Hij schoof zijn punter naar de wal, sprong eruit, greep zijn fiets en zette de vaart erin. Maar wat is dat ...? Midden op de Platteweg staat een geweldige beer met z'n poten wijd uit. Baaje heeft nog juist de tijd z'n fiets te draaien en terug te trappen. Door de Mastenbroeker polder bereikt hij z'n woning in Genemuiden.
De volgende dag hoorde Baaje, dat nog meer mensen die nacht de beer hadden gezien.

Beschrijving

's Nachts hoort iemand uit het water muziek en gezang komen, en hoort dat hij 's nachts niet meer thuis komt. Geschrokken gaat hij terug, maar stuit op een beer midden op de weg. Via een omweg komt hij thuis, en hoort de volgende dag dat meer mensen de beer hebben gezien.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier F084p (Archief Meertens Instituut)

Baaje    Baaje