FWOUT066 - Vrije opvoeding

Een broodjeaapverhaal (boek), 1990

Vrije opvoeding
Een moderne pseudo-anekdote die sinds de vrije jaren zestig regelmatig in elke studentenstad opduikt gaat als volgt:
In een grootwarenhuis stond een vrouw met haar boodschappenwagentje in de rij aan de kassa te wachten.
Op een bepaald ogenblik kreeg ze een pijnlijke stoot tegen haar kuiten. De mevrouw keek om en het bleek dat een jongetie van een jaar of acht het boodschappenwagentje van zijn moeder vrij hard tegen haar had geduwd. De vrouw lachte vergevend naar het kind, waarop dat prompt opnieuw nijdig tegen haar kuiten aanreed. De vrouw fronste vermanend naar het kind dat, hierdoor aangemoedigd, haar weer een flinke knal verkocht. Daarop wendde de vrouw zich tot de moeder.
'Mevrouw,' zei ze, 'kunt u a.u.b. uw kind vragen niet tegen mijn kuiten te rijden.'
'Nee, hoor,' antwoordde de moeder vrolijk, 'mijn kind krijgt een vrije opvoeding en kan doen en laten wat het zelf beslist.'
Op dat moment voelde de moeder van de kwajongen iets op haar haar vallen dat koud langs haar hals naar beneden droop. Ze keek woedend achterom.
Daar stond een student, vriendelijk glimlachend met een vers geopend potje yoghurt met echte bosbessen in de hand.
'Ik ben ook vrij opgevoed, mevrouw,' verduidelijkte hij beleefd.

TM 6032 - Anti-autoritaire opvoeding    TM 6032 - Anti-autoritaire opvoeding

Beschrijving

In een rij voor de kassa staat een jongetje en zijn moeder. Het jongetje duwt het boodschappenwagentje tegen de kuiten van de vrouw ervoor. Na de tweede keer vraagt de vrouw aan de moeder om het kind te vermanen dit niet meer te doen. De moeder antwoordt echter dat het kind een vrije opvoeding krijgt en dit zelf moet beslissen. Vervolgens schudt een student achter de moeder een pot yoghurt over haar heen en verduidelijkt dat hij ook vrij is opgevoed.

Frank Wouters: Waar gebeurd? Brussel 1991, p.88

ca. 1990 (gaat terug tot periode 1960-1970)