JASPE0176_0177_11848 - Heks zendt katten en weegluizen te Oostende

Hoofdtekst

En m’n schoonvader, z’n broere woonde in ’t verloren straatje, en asten (als hij) hij ’s nachts daar buiten kwam voor naar zee te gaan, je (hij) zag hij ook van alles, katten en allesten (alles) en als ze van zee thuiskwamen, ze waren vergeven van de weegluizen. En dat was verwenst van Miete Delanghe zei ten hij. Ze kost zij de zwarte kunste.

Onderwerp

SINSAG 0547 - Hexe zaubert den Weg voll Kaninchen, weisse Katzen, Schafe, usw., um den Weg zu sperren.    SINSAG 0547 - Hexe zaubert den Weg voll Kaninchen, weisse Katzen, Schafe, usw., um den Weg zu sperren.

SINSAG 0582 - Hexe schickt Läuse, Flühe, Mäuse.    SINSAG 0582 - Hexe schickt Läuse, Flühe, Mäuse.

Beschrijving

Een man zag altijd katten en andere dieren als hij 's nachts naar de zee wandelde. Bij zijn thuiskomst zat de man telkens vol luizen. Dat was de schuld van een heks die de zwarte kunst beheerste.

J. Aspeslagh, Leuven, 1958

west-vlaams (kamerlingsambacht)