Een sage (mondeling), 1985-11-2 1985-11-2 (foutieve datum)

Hoofdtekst

9.4 En in dat huis had een man en een vrouw, en die hadden drie zonen, en ene was van de kwade hand geraakt.X Van de kwade hand? Wat was dat?9.4 Ja, ze zeiden dat, de kwade… Een oude vrouw die haar hand op een kind gelegd had, dat was de kwade hand. En die jongen had een kroef (bochel) gekregen, die was heel misvormd geworden. En ze dachten dat het die vrouw geweest was. "En we zullen haar wel hebben, wacht maar, ze zal moeten terug goed maken wat ze misdaan heeft aan ons broer." En toen die het huis ingelokt en gezegd dat ze moest herdoen wat ze kwaad gedaan had aan die jongen hé. En ze zei dat het niet waar was: "Ik heb dat niet gedaan, het is niet waar." En toen had de oudste zoon een dikke stok uitgehaald en hij zei: "Als je nu niet herdoet wat je gedaan hebt, dan sla ik u hier dood in het huis." En ze wreef met haar hand over de jongen zijn kroefje, en de jongen werd weer normaal.X En wat voor een mens was dat?9.4 Een oud mens.X Je kende ze niet met naam?9.4 Neen, die kende ik niet.

Beschrijving

Een man en een vrouw hadden drie zonen, waarvan er één door de kwade hand was geraakt. De jongen had een bochel gekregen nadat een oude vrouw hem had aangeraakt. Op een dag lokten de broers van de misvormde jongen de heks naar hun huis. Hoewel de heks beweerde dat ze helemaal niets hadden gedaan, zeiden de jongens: "Als je het kwaad dat je hebt aangericht, nu niet onmiddellijk ongedaan maakt, dan slaan we je hier dood met deze stok". Daarop streelde de heks over de bochel van de jongen. Een tijdje later had de jongen geen bochel meer.

E. Meeus, Leuven, 1985

limburgs (tongeren)