PKNAB0356_0357_6752 - Heks door vrijer herkend

Hoofdtekst

Ene jóng vrijdde mèt e mèisje woëvan de mooder ouch zoë de naam haw, en du wèts, de audste dochter die èrf van 'n heks K/XV: (dat waor de groëtmoder)dat waor de groëtmoeder van dèi Smèits van Kote, dèi, jà wat deit dèi, ..., dus die audste dochter hé, dao ging dèi vrijen, en de luj zagten al 'pas toch op', mer ee wou dat iërs mer neet gelöüven. Mer toen, nao ene zekeren tijd, wou er dao toch wel ins 't fijne van weiten, en er geit weer vrijen hé, op enen aovend, mer er deeg of er stróntzât waor. Jà en die keken wâl aardig op, dat waoren ze neet gewènd van hem, versteis-te. En toen er dao zoëget geluld (gelald) haw, lag er zich mèt de kop op de taofel en ee veel in slaop, allè er deeg zjus wie es er in slaop veel. Jao, ze hawwen ouch eerpele (aardappelen) gekook, veur aovendeten hé, mer die haw er neet aangeraak: ee hoofde niks. En dat ging zoë stillekesaan op twaalf ooren aan, en ee deeg zjus of er sleep. En wie miër dat op twelf ooren aanging, wie óngeraster dat die twië vrouluj woren (werden), versteis-te? mer ee laog dao te 'ghrr,ghrr,ghrr,ghrr' te snorken, ze zaogen niks aan heum. En op klokslâg van twelf oore gingen die twië vrouluj door de schouw uit nao buiten, zij as grijs kat, die jóng in kleuren, dat waor dat jóngk mèisje hé. Jà, dèi jóng keek get raar op, dat dóns-te dènken, mer ja: zittenblijven, dach er, ich maog mich niks laoten aangoon. En om ein oor kemen ze trug, en K/XV: (sliep dèi nog altijd?)Pssjt, ich vertèl! jà, 'sliep dèi nog altijd?' Jà, ins aan hem geschuddeld, en ee deeg zjus of er hiël veul meujte mósj doen veur wakker te weren: 'Oh wat heb ich ene zjwaore kop!' Er ging nao huis en er is noët miër truggegangen!!K/XV: (kijk, dów wisj er het hé).Toen wisj er het inins hé, dèi ging neet miër trug!

SINSAG 0515 - Die Luftreise    SINSAG 0515 - Die Luftreise

Beschrijving

Een jongen had een relatie met een meisje wiens moeder een heks was. De mensen hadden de jongen al gewaarschuwd, omdat ze wisten dat de oudste dochter gewoonlijk de heksenkunsten van haar moeder overnam. Op een avond deed de jongen alsof hij dronken was en met zijn hoofd op de tafel in slaap was gevallen. Om middernacht lag de jongen nog steeds te slapen. De twee vrouwen vlogen dan maar door de schoorsteen naar buiten. De moeder verscheen als een grijze kat en de dochter als een bontgekleurde kat. Toen moeder en dochter om één uur terugkwamen, zagen ze dat de jongen nog steeds met zijn hoofd op tafel lag. Even later stond de jongen op met de woorden: "Oh, wat heb ik toch een zwaar hoofd!" Sinds die nacht is de jongen nooit meer naar het meisje geweest.

P. Knabben, Leuven, 1970

limburgs (maasvallei)