WJACK0104_0105_5542 - Cilis brengt Mieke naar huis

Hoofdtekst

Mieke van de Fors, die vrouw hier op den hoek die gong lappen in Hees en dan bracht Cilis de weerwolf haar jowet (thuis). Door den dag zei Cilis: 'Mieke dezen avond breng ik u thuis.' En dan zei Mieke: 'Och laat mech toch met rust' en 's avonds liep do ene grote zwarte hond neven haar op en maar tegen haar opspringen. Die veranderde zich dan in veulen en dan opnieuw in hond. Er koem met haar tot aan het eerste huis van Vlijtingen. En diks (dikwijls) moest het hem dragen maar het deed hem niks en moeder zei: 'Hij heeft zijn ziel aan de duivel verkocht.'

SINSAG 0801 - Werwolf lässt sich tragen.    SINSAG 0801 - Werwolf lässt sich tragen.

SINSAG 0804 - Werwolf nimmt viele Gestalten an.    SINSAG 0804 - Werwolf nimmt viele Gestalten an.

Beschrijving

Wanneer Mieke V.D.F. terugkwam van Hees, werd ze altijd gevolgd door C. de weerwolf. Nu eens verscheen de weerwolf in de gedaante van een grote zwarte hond, dan weer in de gedaante van een veulen. Soms moest Mieke de weerwolf dragen tot ze de eerste huizen van Vlijtingen bereikte. Die weerwolf had zijn ziel aan de duivel verkocht.

W. Jackers, Leuven, 1958

1.6 Weerwolven