Een sprookje (mondeling), 1999

Hoofdtekst

Op een dag bracht Nasreddin een prachtige gans als geschenk naar de sultan om hem te bewegen tot medelijden met de armen. Maar halverwege kreeg hij zo'n aanval van honger dat hij zich niet kon inhouden, een poot afbrak en die op at. De sultan was tevreden met de gift, maar zag direct dat er een poot was verdwenen. Waar is mijn tweede poot, schreeuwde hij woest. Breng hem onmiddellijk hier of ik laat u geselen. Alle ganzen hier in Aksehir zijn eenpotig, antwoordde de Hodja en wees naar buiten waar een paar ganzen op één poot stonden te dromen.
Maar de sultan liet zich niet voor de gek houden. Hij gaf een soldaat de opdracht de ganzen met een stok op te jagen. Luid snaterend liepen ze op twee poten weg. Zo, sprak de sultan, wilt u nu nog beweren dat ganzen maar één poot hebben? Wanneer u dreigt met stokslagen dan gebeuren er wonderen, antwoordde Nasreddin. Als u mij met een stok zou slaan zou ik wel met vier benen wegrennen.
(Bron: 'Hodja in Holland', aankondiging van de vertelvoorstelling door Marco Holmer van het Vertelcollectief Utrecht. Het verhaal staat er ook in het Turks afgedrukt.)

AT 0785A - The Goose with One Leg    AT 0785A - The Goose with One Leg

ATU 0785A - The Goose with One Leg.    ATU 0785A - The Goose with One Leg.

Beschrijving

Nasreddin Hodja brengt een gans naar de sultan, maar eet onderweg één poot op. De sultan ontvangt de gift en vraagt waar de tweede poot is. Hodja legt uit dat ganzen in deze streek maar één poot hebben, en wijst naar buiten. De sultan laat de ganzen met een stok opjagen, die nu weglopen op twee poten. Hodja verklaart: als de sultan stokslagen uitdeelt gebeuren er altijd wonderen. Als de sultan Hodja met een stok zou slaan, zou hij met vier benen wegrennen.

The Goose with One Leg

Nasreddin Hodja [Hoca]    Nasreddin Hodja [Hoca]