WJACK0390_0390_6033 - De duivelen laten Killekrop in de steek

Hoofdtekst

Dat woor e kind van Mopertingen dat nie dijde (gedijen). Het moest de melk van vijf moeders hebben in het begin. 't Was al 5 jaar maar 't bleef wat 't was en ze lieten [hieten?] hem Killekrop en toen gonk de man eens beeweg en toen gonk er over een brug en toen kèekte (schreeuwde) ène op 't water 'Hei Killekrop, bo naartoe?' (waar naartoe?). En toen antwoordde Killekrop: 'Naar Onze Lieve Vrouw van Hammerstad voor te groeien en te dijen.' De man verschrikt. Er had nooit e woord gesproken en toen wierp er de korf met 't kind in 't water in en ze speelden op 't water en riepen: Hake, Haki. Dat waren twee dievelen. 't Heeft vroeger in de gazet gestaan maar ich heb 't al over zestig jaren horen vertellen van mijn vader.

Beschrijving

Een kindje uit Mopertingen dat niet wilde groeien, werd Killekrop genoemd. De vader besloot met zijn kind op bedevaart te gaan. Toen de man over een brug liep, hoorde hij iemand roepen: "Hé Killekrop, waar ga je naartoe?" Hoewel het kind nog nooit een woord had gesproken, antwoordde het: "Naar Onze Lieve Vrouw van Hammerstad om te groeien en gezond te worden!" De man was zo geschrokken dat hij de korf met het kind in het water gooide. In het water verschenen twee duivels die riepen: "Hake, haki !"

W. Jackers, Leuven, 1958

3.1 Duivels