Een raadsel (mondeling), woensdag 19 januari 2000

Hoofdtekst

Moh: Nou, ik heb ook een hele goeie nog. Je hebt hier een gang [tekent met zijn vingers op de tafel] en hier twee deuren en daar zitten twee kamers. Die kamers zijn helemaal leeg, alleen in een kamer zitten drie schakelaars en in die andere kamer zit één lamp. Hoe weet je nou welke schakelaar van die lamp is? Je mag een keer naar die kamer om te kijken of-tie aan is en...
Moh: Ja, maar dan weet je nog steeds niet hoe..., dan kom je er nog steeds niet achter welke het is...
TM: O, je mag maar één keer proberen?
Moh: Je mag hoeveel je wil aandoen, je mag naar die kamer lopen om te kijken of die aan is, maar je mag niet... ja, ook al doe je drie tegelijk, dan weet je nog niet welke het is.
MvD: Het is te ingewikkeld voor mij.
TM: Ik weet het ook niet, nee.
Moh: Kijk je doet eerst de eerste schakelaar aan. Ja? Je blijft ongeveer een half uurtje in die kamer zitten. Doe je hem uit, doe je de tweede schakelaar aan. Loop je weer naar die kamer...
Moh: Ja, doet-ie het niet, ga je voelen of die warm is. Als die niet warm is dan is het de derde.
(Verteld op 19 januari 2000 in het Volksbuurtmuseum te Lombok)

Beschrijving

In een kamer hangen drie lampen, in een andere kamer staan drie schakelaars. Er is één schakelaar die één lamp doet branden. Je mag maar één keer in de andere kamer gaan kijken, of er een lamp is gaan branden. Hoe kom je erachter welke schakelaar een lamp laat branden?
Eerst een schakelaar een half uur aanzetten, dan weer uit. Dan de volgende schakelaar aanzetten en gaan kijken. Als een lamp warm is, dan was dat dus de brandende, en daar hoorde de schakelaar bij die je het eerst gebruikte. Als er een lamp brandt, dan is dat gekomen door de tweede schakelaar die je gebruikte. Als er geen lamp warm is, en er geen lamp brandt, dan is het de ongebruikte schakelaar die de lamp zal doen branden.

verteld op 19 januari 2000 in het Volksbuurtmuseum Oud Lombok