WJACK0420_0421_6091 - Het ontstaan der drie Kruisen

Hoofdtekst

In Woller waren twee jongen die aan datzelfde meisje vrijden. En toen trouwde dat meisje maar ze moest verhuizen en toen stonden die twee daar haar af te wachten. En ze hebben zich alle drie (drie? de man was er ook nog bij) doodgevecht. Toen hebben ze do drie kreser (kruisen) gezet. En 50 jaar daarna kwam do een vier uit de grond op en Jef van Trees kwam do door en goenk lopen van den angst. Dat was (gebeurde) altijd op dezelfde datum. Dat noemen ze nu: Aan de Drie Kruisen.

Beschrijving

Twee jongemannen uit Waltwilder waren verliefd op hetzelfde meisje. Toen het meisje met een andere man trouwde, kwam het tot een gevecht tussen de drie mannen. Op de plaats waar de mannen elkaar hadden doodgeslagen, werden drie kruisen gezet. Vijftig jaar later kwam daar altijd op dezelfde datum een groot vuur uit de grond. Die plaats werd de Drie Kruisen genoemd.

W. Jackers, Leuven, 1958

4. Historische sagen