Hoofdtekst

Z’èn zieder niet vele vermoord mor vele gestolen en vele mishandeld. Dat zat in ’t bus van Houthulst in e speloenke. Ol de kanten van Torhout zatten ook. Ze steelden en ze boorden e gat in de deure om de sleutel te kunnen ommedraaien. En de boer gerochte dat geware en o Bakelandt zijn hand uutstak om de sleutel of de klinke omme te draaien kapten ze dien hand af. Bakelandt moordde mor in cas van nood. Ze gingen zieder roend als knechten en ze dein zieder toen de deure open. Ze woren ook verkleed in vrouwen en ze kosten zien o dat echte vrouwen woren of niet deur dat de boer of de boerinne èn appel in de schoot smeet van de vreemdeling. O ’t e vint wos neepten zijn benen toe om den appel te vangen want e vint is geweun van e broek te dragen en de vromenschen èn ulder instinct om de benen open te doen. Ozo wisten de boer en de boerinne ol o dat echte vrouwe woren of niet en woren z’ezo ol verron. Ze leurden met bustels en met olles.

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.

Beschrijving

De bende van Bakelandt verbleef in een spelonk in het bos van Houthulst. De rovers hebben in de streek van Houthulst en Torhout veel diefstallen gepleegd en veel mensen mishandeld. Wanneer ze een inbraak pleegden, boorden de rovers een gat in de deur zodat ze de sleutel konden omdraaien. Een boer die dat had gehoord, hakte Bakelandts hand af.
Bakelandt pleegde alleen moorden wanneer hij zich in een noodgeval bevond. Veel van de rovers leurden met bezems of gingen als knecht op een boerderij werken om 's nachts de andere rovers binnen te laten. Sommige rovers verkleedden zich als vrouw. Men kon makkelijk te weten komen of het om een echte vrouw ging of niet door een appel te gooien naar de persoon in kwestie. Een man zou immers zijn benen sluiten om de appel te vangen, omdat hij gewend was een broek te dragen.

S. Top, Leuven, 1964

4. Historische sagen