Een sprookje (mondeling), dinsdag 06 juni 2000

Hoofdtekst

Over de zeemannen en de reus met een oog. Dat is van de Odyssee. Ze werden gevangen genomen op een van de eilanden. Het is een tragisch verhaal. Ze werden gevangen genomen door een hele grote reus. Hij hield ze gevangen in een rots. Ze konden niet weg. Dus Aeneis, die heel slim was, moest iets bedenken. Die reus at schapen. Het was een Gigant. Elke keer voelde hij die schapen. Die mochten naar buiten lopen. Hij voelde ze dan aan hun vacht. En Aeneis moest iets bedenken om weg te gaan. Hij heeft een speer gepakt en toen de reus sliep heeft hij die speer in z'n oog gegooid. Maar hij bewaakte nog steeds de uitgang van grot. Dus wat gebeurde er? Aeneis en zijn vrienden gingen onder de schapen hangen, heel slim, dus toen ontsnapten ze en de reus had het niet in de gaten. Zo ontsnapten ze.

AT 1137 - The Ogre Blinded (Polyphemus)    AT 1137 - The Ogre Blinded (Polyphemus)

ATU 1137 - The Blinded Ogre.    ATU 1137 - The Blinded Ogre.

Beschrijving

Aeneis was met zijn mannen gevangen genomen door een cycloop. De cycloop hield schapen als voedselvoorraad. De schapen konden rustig in en uit de grot lopen. Aeneis verzon een list. Allereerst wachte hij tot de cycloop sliep. Toen wierp hij een speer in zijn oog zodat hij blind werd. De reus bleef echter nog steeds de grot bewaken door aan de vacht van de schapen te voelen of het inderdaad een dier was dat naar buiten liep een niet een van de gevangenen. Aeneis verzint weer een list. Hij en zijn vrienden gaan onder de schapen hangen en kunnen zo ongemerkt naar buiten.

Bandopname (archief MI)

6 juni 2000
Aeneis is een mythologische Trojaanse held. Hij is volgens Homerus de zoon van de sterveling Anchises en van de godin Aphrodite. Aneis werd voorspeld dat hij eens zou heersen over Troje.
In Vergilius epos vlucht Aeneis na de ondergang van Troje naar Italië. In de Romeinse wereld is hij dan ook belangrijk als de stamvader van het Julische huis en verder van alle Romeinen.

Niet Aeneis van Vergilius, maar Odysseus van Homerus was door de Cycloop Polyphemus gevangen genomen. In het epos Odyssee eet de eenogige reus enkele van Odysseus makkers op. Daarop voert Odysseus de cycloop dronken en brandt vervolgens zijn oog uit. Uit wraak voor het lijden van zijn zoon, achtervolgt de zeegod Poseidon Odysseus met zware stormen.
The Ogre Blinded (Polyphemus)

Aeneas    Aeneas