LOMBO557 - Belle en het beest

Een sprookje (mondeling), maandag 05 juni 2000

1;De Belle en het Beest.
Ilja; Als je die wil vertellen, heel graag.
2; Er is een prins die was kwaadaardig en toen werd hij betoverd.
3; Hij werd in een beest betoverd.
1; Nee, een vrouw kwam op een dag bij een prins en ze vroeg hem wat te eten. Zo begon het. En hij gaf haar geen eten. Het was eigenlijk een hele lieve tovenaar, maar ze ging gewoon checken om te kijken of hij aardig was. Maar hij gaf haar geen eten en toen werd hij betoverd in een beest.
Ilja; Wat voor beest? Weet je dat?
1; Een soort leeuwachtig beest. Het lichaam gewoon mannelijk, maar het gezicht werd een leeuw. Heel lelijk. En zij zei: "Als er een meisje op jou verliefd wordt en van je gaat houden, dan verander je weer in een prins. Op een dag ging de vader van een meisje ergens naartoe. Hij was de weg kwijt en ging naar het kasteel van de prins. De leeuw zei: "Ik ga jou vermoorden!" De vader ging namelijk een roos plukken voor zijn dochter. Dat had hij namelijk beloofd. En hij zei: "Als jij een roos van mijn rijkdom gaat plukken, dan ga ik jou vermoorden." Nou hij ging toch de roos plukken en hij zei: "Ik ben de weg kwijt." Hij zei: "Ik wil mijn dochters zien." Hij zei: "Je krijgt een week om weer terug te komen, maar het kan ook dat een van jouw dochters jouw plek inneemt." Hij had drie dochters, twee daarvan waren niet zo aardig, alleen één hield heel veel van haar vader. Toen de vader thuis was heeft hij alles verteld. Dat meisje ging stiekem met haar paard naar het kasteel i.p.v. de vader. Toen was ze heel geschokt, want ze wist niet dat het een beest was. Hij heeft haar gevangen en gaf haar alles, maar toch was ze niet blij. Ze zei: "Ik wil terug naar mijn vader." Hij zei: "Je krijgt een week dat je weer naar je vader mag. Daarna moet je weer terug komen." Hij gaf een ring aan haar. Wanneer ze haar ogen dichtdeed was ze thuis, wanneer ze de ring weer afdeed mocht ze blijven. Wanneer de de ring weer aandeed was ze weer op het kasteel.
Ilja; Een toverring.
1; Ja, het was een toverring. Nou, toen ze weer thuis was heeft ze tegen haar vader, hij was ziek, gezegd: "Ik moet weer terug." Toen zei die vader: "Nee, dat mag niet." Maar ze ging toch wel weer terug. Maar toen was de leeuw aan het sterven, dat beest. En toen ging hij dood.

Er ontstaat een discussie over het rozenveld.

1; De leeuw ging dood en het meisje vond dat heel zielig. Ze wist dat ze van hem had gehouden. Daarom kwam ze ook terug en had ze tegen hem gezegd: "Alstjeblieft, ga niet dood, want ik hou van jou." En toen is de leeuw weer gaan leven, maar dan als een echte prins.
Ilja; Een gelukkig einde.
1; Ja, deze was heel ingewikkeld, want ik was hem vergeten.
Ilja; Waar kennen jullie het verhaal van?
1; Het is van een tekenfilm.

AT 0425C - Beauty and the Beast    AT 0425C - Beauty and the Beast

ATU 0425C - Beauty and the Beast.    ATU 0425C - Beauty and the Beast.

Beschrijving

Een vrouw komt op een dag eten vragen aan een prins. Eigenlijk is zij een lieve tovenares. Omdat hij haar niets wil geven, verandert zij hem in een leeuwachtig beest. Het lichaam is van een man, maar het hoofd is van een leeuw. Op een dag is de vader van een meisje de weg kwijt en gaat dan naar het kasteel van de prins. In de tuin wil hij een roos voor zijn dochter plukken. De leeuw wil hem vermoorden, maar hij krijgt nog een week de tijd om zijn dochter te zien. Hij mag ook zijn dochter in zijn plaats terug sturen. Als het meisje daarna van de vader hoort wat er is gebeurd, gaat zij 's nachts stiekem in zijn plaats naar het kasteel. De leeuw neemt haar gevangen. Af en toe mag ze even naar huis met een speciale toverring waardoor ze weer terug komt. Als ze op een keer terug komt ligt de leeuw op sterven. Ze merkt dat ze verdrietig is en niet wil dat de leeuw dood gaat. Uit liefde kust ze hem. Daarop verandert de leeuw weer in een prins en blijft hij in leven.

Bandopname (archief MI)

Vertelster = Meisje van het De Bruijne Lyceum