LOMBO574 - Anastasia

Een sprookje (mondeling), woensdag 14 juni 2000

Fatiha; Anastasia vind ik een mooi verhaal. Ken jij die? Neemt die wel op?
Ilja; Volgens mij wel. Hij geeft precies weer wat je allemaal zegt.
Fatiha; Echt??
Ilja; Kijk, hier zie je dat dit zo heen en weer gaat.
Fatiha; Oh. Het is ook een verhaal over een meisje. Het is een weesmeisje. Zij zwerft rond. Ze leeft op straat , met een hond volgens mij. En ondertussen is er een hele zoekactie bezig naar een meisje dat Anastasia heet. Zij hoort bij een koninklijke familie. En er is een man, hij is een oplichter, die probeert het meisje te vinden, want als hij het meisje vindt en naar de koning brengt dan krijgt hij een paar miljoen volgens mij.
Ilja; Een grote beloning.
Fatiha; Ja. Dan ontmoet hij het meisje Anastasia en dan neemt hij haar mee naar zo'n paleis waar een schilderij staat van de koning en de koningin. Nee, de keizer en hun dochter. Als ze dan naast elkaar staan staan. Dan zegt hij: "O mijn god, jij bent echt Anastasia!" Dan zegt zei: "Nee, dat ben ik helemaal niet. Ik leef al jaren op straat." Er was eens iets gebeurd in de koninkljke familie. Er was een man, dat was een kwade geest, die had alles in de fik gestoken. Haar vader was toen overleden, Haar moeder was weggerend en het meisje was toen kwijtgeraakt. Ze zoeken al twaalf jaar naar dat meisje, ze was toen zes of zo. Dan zorgt hij ervoor dat ze in Moskou in Rusland komt, van Parijs naar Rusland. Dan gaan ze op een schip en dan komt die geest erachter en die probeert ze te stoppen. Maar dan komen ze alsnog aan, mar dan wil de koningin haar helemaal niet zien. Zij denkt: "Dat is natuurlijk weer een oplichter." Maar hij zegt: "Je moet haar echt zien." Maar zei zegt: "Nee, dat wil ik niet." En dan is er een bal bezig. Dan geeft hij haar een hele mooie jurk en doet ze haar haar heel mooi. Dan wordt hij verliefd op haar. Dan brengt hij haar naar de koningin, mar zij wil haar niet zien. Dan gaat hij naar de auto waar de keizerin in zit. De chauffeur is even weg. Hij zegt: "U moet haar zien." Dat de oma en die zegt: "O god ja, je lijkt wel op haar. Maar toch kan het niet Anastasia moet dood zijn." Het meisje haalt dan een kettinkje tevoorschijn en de vrouw zegt: "Hoe kom je hieraan?" "Ja, dat heb ik altijd al omgehad." En dan gelooft het omaatje het nog steeds niet. En dan opeens pakt de oma een tekening en vraagt ze: "Ken je deze tekening?" "Ja, dat is Knorretje." zegt ze zo. "O mijn god, jij bent werkelijk Anastasia." Dan gaat ze allemaal vragen stellen en Anastasia weet alles heel goed. Bijvoorbeeld; hoe komt het dat het hier zo naar pepermunt stinkt? U had hier een liet pepermunt laten vallen en sindsdien ruikt het hier naar pepermunt. Dan wordt ze keizerin en krijgt ze een hele mooie jurk aan en de troon van haar moeder en zo. Dan is er weer een bal bezig en dan komt die kwade geest en die wil haar dood maken. Dan komt ze erachter dat die man haar heeft misbruikt om het geld te krijgen. Maar toen de keizerin hem het geld wilde geven heeft hij het geld niet aangenomen. De keizerin vraagt haar: "Ben je verliefd?" zij zegt: "Nee, ik ben niet verliefd, hij bedriegt, hij doet het alleen maar voor het geld, waar hij nu mee vandoor is." "Maar hij heeft het geld niet meegenomen." Dan gaat ze naar hem op zoek en de kwade geest probeert hem dood te maken. En dan komt zij optijd en dan gaan ze trouwen en worden ze keizer en keizerin. Klaar, weer een gelukkig einde.
Ilja; Gaan ze trouwen? En hij wilde haar eerst opplichten.
Fatiha; Nou, hij wilde haar niet echt oplichten. Nou, hij had haar wel opgelicht, maar later werd hij verliefd op haar. Toen was het toch en goeie kerel.

Beschrijving

Anastasia hoort bij een koninklijke familie, maar is zoekgeraakt tijdens een grote brand die was aangestoken door een boze geest. Degene die haar terugbrengt krijgt een beloning. Anastasia leeft sindsdien op straat als weesmeisje. Een oplichter probeert haar te vinden, want hij wil graag rijk worden. Hij ontmoet haar en neemt haar mee naar Rusland. De koningin denkt echter inmiddels dat haar dochter dood is en wil hen niet ontvangen. Hij kleedt haar daarop mooi aan en stuurt haar naar een bal. Buiten ontmoet ze haar oma, die haar kettinkje herkent. Als Anastasia dan ook nog een aantal vragen goed kan beantwoorden weten ze dat zij de verloren dochter is. De oplichter is inmiddels verliefd geworden op Anastasia en wil de beloning niet aannemen. Als Anastasia dat hoort zoekt zij hem op en trouwen ze met elkaar. Ze zijn dan keizer en keizerin.

Bandopname (archief MI)

Walt Disney