Een sage (mondeling), 1980-12-5 1980-12-5 (foutieve datum)

Hoofdtekst

X: En mensen die konden aflezen?9: Aflezen, ja. Ik ga eens iets zeggen hoor, nu. Ik had de zona, wat is het … drie jaar geleden, ja, het wild vuur dat ze zeiden, de zona. En de dokter zei: "Je hebt ze maar je bent ze niet kwijt", zei hij. En hij zei: "Heb je je iets aangetrokken?" En ik zei: "Ja, maar niet van thuis." Ik was iets aangedaan geweest en ik kan niet kijven hé, als ze mij iets aandoen, ik ga er nooit op spreken en ik krop dat op, versta je het. Nu, ik was dat aangedaan geweest en ik kreeg de zona daarvan. En eh, nu, de dokter… ik liet het eerst aflezen, ze zeiden dat je dat kon laten aflezen. Van zodra de dokter de woensdagmorgen … dat was de zaterdagvond dat ik dat gewaar werd en de woensdag kwam de dokter en hij zegt: "’t Is de zona", zei hij, "en je bent … je hebt ze maar je bent ze niet kwijt." En ’s avonds liet ik dat aflezen hé, maar dat hielp niet. Het kwam zover dat de dokter tegen mij zei: "Ga eens naar West… naar Oostvleteren – waar die kerk afgebrand is hé, in Oostvleteren hé – ga eens … - eh, want eens – ga eens, Antonius… St.-Antonius’ vuur staat daar," zegt hij, "ga eens lezen daar." Ik ging daar en ik liet een mis lezen, het hielp niet. En er was hier één hier, een buurvrouw, en zegt ze tegen mij: "Ik heb ook het wild vuur gehad," zegt ze, "en ik ben naar de paters geweest in Lo." En ik heb dat niet uitgesteld, ik ben naar de paters geweest, in de Paterstraat hé, naar de paters hé. En ik zette dat daar uiteen aan die pater en hij gaf een fles water mee en hij gaf een litanie mee om een hele maand te lezen, en een fles water om een hele maand ervan te drinken. En eh, ik moest naar de biecht en te kommunie gaan binnen de acht dagen hé. Nu, ik liet drie missen lezen, drie hoor, en de derde dag, het was gedaan. Dat is waar hoor, van aflezen.X: Ja.9: Ja, allez, van paters, zij hebben een grote macht hoor.X: Het schijnt hé.

Beschrijving

Een vrouw die gordelroos had, liet zich overlezen. Omdat dat niet hielp, raadde de dokter haar aan om naar Sint-Antonius in Oost-Vleteren te gaan. De vrouw ging naar daar en liet er een mis doen, maar ook dat mocht niet baten. Van een buurvrouw kreeg de vrouw de raad om naar de paters in Lo te gaan. Van één van die geestelijken kreeg de vrouw een fles water waarvan ze een hele maand moest drinken. Ze kreeg ook een litanie die ze de hele maand moest lezen. Binnen acht dagen moest de vrouw ook gaan biechten en te communie gaan. De vrouw liet drie missen doen en op de derde dag was ze genezen.

M. Sohier, Leuven, 1982

west-vlaams (poperinge)