Een mop (almanak), 1998

Hoofdtekst

En de mensen hielden van zijn speciale manier om hen op hun zwakke plekken te wijzen. En vooral hielden ze van de grappen waarmee hij de rijke lieden op hun nummer zette. Ze leerden zijn verhalen van buiten en vertelden ze aan elkaar door om de moed er in te houden. Zo kan ik mij nog herinneren, dat in de tijd dat de soldaten door het land trokken om te plunderen - belastingheffen, zoals ze dat noemden - mijn vader aan mijn moeder het volgende verhaal vertelde.
Op een dag bracht Nasreddin een prachtige gans als geschenk naar de sultan om hem te bewegen tot medelijden met de armen. Maar halverwege kreeg hij zo'n vreselijke aanval van honger dat hij zich niet kon inhouden. Hij brak een poot af en at die op. De sultan was tevreden met de gift, maar zag direct dat er een poot ontbrak.
"Waar is mijn tweede poot?" schreeuwde hij woest. "Breng onmiddellijk mijn tweede poot of ik laat u geselen."
"Alle ganzen hier in Aksehir zijn eenpotig, heer," antwoordde de Hodja en hij wees naar buiten waar een paar ganzen op één poot stonden te dromen.
Maar de sultan liet zich niet voor de gek houden. Hij gaf een soldaat de opdracht om de ganzen met een stok op te jagen. Luid snaterend liepen ze op twee poten weg.
"Zo," sprak de sultan, "wilt u nu nog beweren dat ganzen maar één poot hebben?"
"Ja heer," sprak de hodja: "Wanneer u dreigt met stokslagen dan gebeuren er wonderen. Als u mij met een stok zou slaan, dan zou ik wel op vier benen wegrennen."
En zo worden er al honderden jaren lang in elk koffiehuis, en op elk plein in Turkije verhalen verteld over de avonturen van Nasreddin Hodja. En elke keer worden de verhalen weer net iets mooier, en wordt Nasreddin weer net iets slimmer. En toen Turkse mannen, en later vrouwen en kinderen, als gastarbeiders naar Holland gingen, namen ze in hun hart de verhalen van Nasreddin Hodja mee. Want ze wisten dat ondanks alle welvaart het zeker niet makkelijk zou worden in dat verre kikkerland. En op die manier kwam de hodja in Holland. Waar hij opnieuw kennis maakte met gezellige buurten vol met gewone mensen, maar ook met hooggeplaatsten, die het niet zo vanzelfsprekend goed met buitenlanders voor hebben. Maar hij kan ze ook hier wel aan. Let maar op.
(Op de audio-cassette van de vertelvoorstelling Hodja in Holland van Marco Holmer)

AT 0785A - The Goose with One Leg    AT 0785A - The Goose with One Leg

ATU 0785A - The Goose with One Leg.    ATU 0785A - The Goose with One Leg.

Beschrijving

Nasreddin Hodja brengt de sultan een gebraden gans als geschenk. Hij heeft onderweg echter zo'n honger, dat hij een poot opeet. Als de sultan naar de andere poot vraagt, zegt Nasreddin dat de ganzen hier allemaal maar één poot hebben. Als een soldaat de ganzen op één poot met een stok opjaagt, blijken ze twee poten te hebben. Nasreddin: als de sultan met stokslagen dreigt, gebeuren er wonderen; ik zou zelf op vier poten vluchten.

audio-cassette van de vertelvoorstelling Hodja in Holland van Marco Holmer

The Goose with One Leg