JVENK0514_0515_10765 - Bokkerijders zijn uiterlijk goede christenen

Hoofdtekst

Dae bendeleider haelj dat vuer. Ze moosjte zich altied maar good gedragen en op hunne tied te beechte guon en te kommunie. Dat waas zièker vuer niks laote te ontvalle. En die moosjte zwièren aan die kapel. En die moosjte vuer daen eid aaf te lègge drie kieren oppe kneejen om die kapel kroepe, drie kiere. En die hauwen ene sluetel van die kapel, en die hauwe dat fien aan buord gelag. De kapel die waas anges gesluoten en dow keem dao de bendeleider dae hauw aan ’n aud vrouwke gevraog of er neet de sluetel kosj kriege, iè wolj guon baejen aan de kapel. Maa op dae sluetel hauwe ziej enen angere naogemaak, dan kosjte ze altied bènne. En dao vergaderde die. En dan sjraeve ze dreigbreven aan minse woe ze dachte dat geljd zaat. Dao en dao moot zoeväöl liggen ofwaal ger waerd aafgemaak. Maa op ene kier waas oppe plaats woe ze gedreigd hauwe ter aaf te make, dow hauwe ze dao wach gehauwe, maa die wuore buoven in ene boum gekruope. Dow kump e menneke aaf, middernach en dat hauw ’n kis oppe kroekar (kruiwagen) stuon. En ze hauwen het geljd dao neergelag. Maa wie er op de zjuste plek keem die aangewièze waas, zat er de kroekar neer. Die kis hauw geine buojem in en dao zaot e klei menneken in. En dat klei menneke haet dat opgeraap en iè voer mèt de kroekar duor. Zoe hauwe ze die vernuek gehad.

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.

Beschrijving

Om geen achterdocht te wekken, moesten de bokkenrijders op tijd en stond gaan biechten en te communie gaan. Bij de eedaflegging moesten de bokkenrijders driemaal op hun knieën rond de kapel kruipen. Op een dag vroeg de bendeleider aan een oud vrouwtje of hij de sleutel van de kapel mocht lenen; hij wilde daar namelijk gaan bidden, zo vertelde hij. De rover maakte een duplicaat van de sleutel, zodat de bende steeds in de kapel kon vergaderen. De bokkenrijders schreven dreigbrieven naar de mensen, waarin ze een bepaalde som geld eisten. Als de mensen weigerden, zouden ze vermoord worden. Op een dag hielden enkele mensen in een boom de wacht bij het geld dat voor de bokkenrijders was neergelegd. Even later kwam er een man met een kruiwagen waarop een kist stond voorbij. De man hield even halt op de plaats waar het geld lag en reed dan weer verder. In de kist zat een klein jongetje dat door de dubbele bodem in de kruiwagen het geld moest oprapen.

J. Venken, Leuven, 1968

4. Historische sagen