JVENK0267_0267_10374 - Een heks betovert een stal

Hoofdtekst

Biej oos Marie ginge altied de bieste kapot, en tièngeslaag en tièngeslaag, van het ein ongelök op ’t angere. Ze wosten ouch geine raod. Dow ginge ze nao Urmund, dao zien bezunjer paters. Dow is dan eine kommen ueverlièze. Iè hauw e book gepak en dao begosj er in te lièze en dow zag er zoe: "Now kiek maar omhoeg, dao zeet ger hett". Dow waas het de naoste beurvrouw, die zaat buove. Duor het gebed is die mote komme. "Dao zeet ger ze" zaet er, "dao zult ger ze veinje, de plaog van heure stal." Dat waas ’n heks die hun den hiele stal beheksde.

Beschrijving

Omdat bij een boerin alle dieren in de stal stierven, ging ze te rade bij de paters. Toen een pater de stal kwam overlezen, zei hij: "Kijk maar eens omhoog en dan zal je de heks zien". De buurvrouw zat inderdaad op het dak van de stal. Het gebed had de heks gedwongen om te komen.

J. Venken, Leuven, 1968

limburgs (maasvallei)