Een sage (mondeling), dinsdag 10 januari 1967

Op 'e Tike wennen Kei en Antsje. Antsje hie in buchel en wie skroar. Der wie in rymke fan:
Antsje skroar
dy naeit foar in oar,
mar net foar my,
hwant hja rint altyd myn hûs foarby.
Op in saterdei-joun kom Kei fan 'e boer. It wie tsjuster en hy hearde in stim fan omheech, dy't sei: "Ga je ook naar de kerk?"
"Né", antwurde Kei.
Doe foel der in healbrea foar him del en der waerd sein: "Hier is een half brood en morgen naar Garijp hoor."
Doe is Kei de oare deis nei de Garypstertsjerke ôfset.

Beschrijving

Over Kei en Antsje is wel iets te vertellen. Antsje had een bochel en was naaister. De mensen zongen altijd een rijmpje over haar 'Naaister Antsje, naait voor een ander, maar niet voor mij, want ze rent altijd mijn huisje voorbij'. Kei liep eens op een zaterdagavond in het donker naar huis. Hij werd opgeschrikt door een stem uit de lucht die hem vroeg of hij wel netjes naar de kerk ging. Kei antwoordde ontkennend. Toen werd er een half brood voor hem op de grond geworpen en spoorde de stem hem aan morgen toch echt naar de kerk te gaan. Dat deed Kei toen maar.

Antsje    Antsje

Kei    Kei