ADEVY0123_0123_15557 - Tovenaar zendt rattenplaag op hofstede

Hoofdtekst

Op d’hofstee van X ’t wunde daar een Lovaere, hij was daar baas, van klare (louter) drinken en schinken, hij pachtte een kot, en ’n dei een beetje smissewerk. Vader ging naar Pietje X, de smisse, m’hadden een nieuw peerd gekocht en ’t was nog niet beslegen en vader ging met Juul Top, en Lovaere was maat met Elodie X, en als vader werekeerde met ’t peerd: “Ah”, zei Lovaere, “heb je een nieuw peerd gekocht té? Waarom ga je naar Pietje X naar de smisse”? Zei’n: “’k Gaan je doen vergeven van de rats”! Twee, drie dagen achterna, me waren opeten van de rats en me trokken ’t dilt (hooizolder) af en me sloegen ze dood. Florent kwam en hij zei: “Je moet gene meer doodslaan, hoe meer dat er gaan zijn”. En me waren ze kwijt en achter een ende en als me aan de deure van ’t koestal kwamen, me zagen daar een grote ratte en moeder heeft ze ook tegengekomen en ze ging niet uit de weg voor moeder.

SINSAG 0689 - Der Rattenfänger    SINSAG 0689 - Der Rattenfänger

SINSAG 0582 - Hexe schickt Läuse, Flühe, Mäuse.    SINSAG 0582 - Hexe schickt Läuse, Flühe, Mäuse.

Beschrijving

Een man die een nieuw paard had gekocht, ging voor hoefijzers naar een smid uit het dorp. Toen de man terugkwam met het beslagen paard, kwam hij een buurman tegen, die zelf ook als smid werkte en zei: "Waarom ben je nu naar die andere smid geweest?" Uit wraak zond de smid allemaal ratten naar het huis van de man. Hoe meer ratten de man had gedood, hoe meer er leken bij te komen. Op een dag kwam er iemand langs, die de ratten kon verjagen. Een bijzonder grote rat sloot de stoet bij de deur van de stal.

A.-M. Devynck, Leuven, 1965

west-vlaams (franse grens)