Een sage (mondeling), woensdag 21 februari 2001

Hoofdtekst

Toen ik nog in Marokko woonde en een jaar of 14 was, vond mijn moeder dat ik eens moest gaan nadenken over trouwen. Mijn moeder noemde een bepaald meisje met wie ik zou kunnen trouwen. Ik ben toen naar haar huis gegaan, en ik heb het meisje gezien. Het was een leuk meisje, best een mooi meisje. Dus ik zei thuis dat ik wel met haar zou willen trouwen. Kort daarop ben ik naar Nederland gekomen. En toen ik hier was, dacht ik: o, wat heb ik gedaan, wat heb ik gezegd? Er zijn hier zoveel mogelijkheden! Ik wil nog naar school, ik wil studeren! Ik wil niet meer met dat meisje trouwen. En dat huwelijk is niet doorgegaan. Later ben ik met een andere vrouw getrouwd, en we hebben nu vijf kinderen. Ik heb vaak last van mijn hoofd gehad: een dof gevoel in mijn hoofd, dat steeds na middernacht opkwam. Ik kwam er maar niet van af. Toen ik een tijdje terug weer in Marokko was, ben ik naar een gebedsgenezeres gegaan. Zij heeft uit de Koran gelezen en mijn naam genoemd en de naam van mijn moeder. Toen wist ze wat er gebeurd was. Ze kon zo vertellen dat ik raar in mijn hoofd werd na middernacht. Het meisje was zo boos geweest dat het huwelijk niet doorging, dat ze een vloek over mij heeft laten uitspreken. Voor dat soort magie heb je een stukje van het slachtoffer nodig. Ik weet niet wat ze precies van me gehad heeft, een trui of een hemd ofzo, maar ze had een lapje stof. Dat lapje stof is begraven op een eeuwenoud kerkhof, dat allang niet meer in gebruik was. En zoals het lapje stof verging, zo zou ik ook lichamelijk vergaan. Ik ben met de gebedsgenezeres naar die plek toegegaan. Ze wist precies de weg, liep recht over de paden naar de plek toe. Hier is het, zei ze, en ik moest graven. En ik haalde een oud lapje stof uit de grond, dat ooit in een plastic zakje had gezeten, maar dat was al goeddeels vergaan. De vrouw heeft toen bezwerende soera's uit de Koran gesproken, en ze heeft me drankjes meegegeven, die ik moest drinken. Van die drankjes moest ik telkens overgeven. Sindsdien voel ik mij stukken beter. Ik had de mogelijkheid om wraak te nemen. De vrouw had op haar beurt het meisje weer kunnen vervloeken. Ik heb gevraagd of het meisje nu zelf getrouwd was en kinderen had. Ja, ze was getrouwd en ze had kinderen. Omwille van haar kinderen heb ik geen wraak willen nemen. Ik had haar best willen vervloeken, maar omdat ze nu zelf kinderen had, wilde ik dat niet. Kijk, mensen kunnen mij wel vertellen over djinns en over magie, maar dan weet ik niet wat ik ervan moet geloven. Maar dit heb ik met mijn eigen ogen gezien! Dit heb ik zelf meegemaakt! En hierdoor ben ik zeker gaan geloven in magie, vloek, waarzeggerij en gebedsgenezing.
(Op 21 februari 2001 verteld in Museum Café Lombok)

Beschrijving

Een jongen stemt in met een huwelijk, maar zegt dat na zijn migratie af omdat hij nog een opleiding wil volgen. Hij trouwt later met een andere vrouw. Na middernacht voelt hij zich vaak ziek worden. Hij gaat naar een gebedsgenezeres, en zij komt erachter dat zijn aanvankelijke bruid een vloek over hem heeft laten uitspreken. Een stukje stof van zijn kledingstuk wordt opgegraven, er worden gebeden gesproken en de jongen krijgt een genezend drankje. Hij wordt ook in staat gesteld om op magische wijze wraak te nemen, maar hij ziet hier van af omdat het meisje inmiddels zelf ook getrouwd is en kinderen heeft.

interview op 21 februari 2001 in Museum Café Lombok (band archief MI)

Dit verhaal is in vertrouwen verteld en mag van de verteller niet gepubliceerd worden.