Een mop (mondeling), donderdag 13 juli 1967

Hoofdtekst

Der wienen in man en in frou, dy hienen hwat buorkerije. De frou koe 't noait goed dwaen by de man, hy woe wol us yn har plak stean, dan koe sy it lanwûrk dwaen. Dat wie ôfpraet.
Boven op it dak der groeide rogge. It hûs stie tsjin in berch oan, dêr koenen se samar komme.
Wylst de man oan 't brijrearen wie kom 't him yn 't sin, dat de koe der út moest to weidzjen. Doe brocht er de koe op it dak, dan koe dy koe dêr de rogge opite. Mar doe moest er wer nei ûnderen ta, dêr't de brijpanne stie. Hy liet it tou, dêr't de koe oan fêst siet troch de skoarstien glide en doe't er ûnder kaem boun er dat tou oan 'e skonk fêst. Hy tocht, dan kin de koe noait fan 't dak ôfkomme.
Doe bigoun er wer to brijrearen, de brij wie yn dy tiid al oanbrând.
Mar doe gebeurde it, dat de koe by it dak delfoel en mei-iens naem er de boer mei omheech. Dy rekke yn 'e skoarstien op, dêr't er raer kom to hingjen oan syn iene skonk.
Hy hong dêr krekt sa lang oant syn frou weromkom fan it lânwurk. Dy snie gau it tou troch en doe foel de man mei de holle yn 'e brij.
Tonei die elk syn eigen wurk wer.
De man de broek, it wiif de pels,
dan gean de dingen meast fansels.

AT 1210 - The Cow is Taken to the Roof to Graze    AT 1210 - The Cow is Taken to the Roof to Graze

ATU 1210 - The Cow (Other Domestic Animal) is Taken to the Roof to Graze    ATU 1210 - The Cow (Other Domestic Animal) is Taken to the Roof to Graze

Beschrijving

Een man had altijd commentaar op het werk van zijn vrouw, en ze besloten een dag van werk te wisselen. De man maakte thuis de brij, en de vrouw ging op het land werken. De man besloot de koe op het dak te laten grazen van de rogge die op de berg groeide. Hij deed het touw van de koe door de schoorsteen en bond dat vast aan zijn been. Maar opeens viel de koe van het dak, en de man werd zo aan zijn been de schoorsteen in getrokken. Daar hing hij tot eindelijk zijn vrouw thuiskwam, en het touw losmaakte. Vanaf dat moment deden ze allebei weer hun eigen werk.

The Cow is Taken to the Roof to Graze