TINNEV247 - De Betoverde Prinses

Een sprookje (boek), (foutieve datum)

233. DE BETOVERDE PRINSES

De was een prinses, en die was betoverd. Zi'j sliep ien de kerk onder een grote grafsteen. Efkes veur twalef uur kwam ze der uut. En klokslag twalef uur kroap ze weer ien 't graf. At ter mor een was dén eur tot nao twalef uur uut 't graf kon holle, dan was de betovering vebroake en kon hi'j ook met eur trouwe. Dat harre der al heel völ geprobierd, mao de prinses har een sabel bi'j zich en zi'j wis precies wao ze zatte en dan miek zi'j ze dood.
Now was ter één en den wol dat ook probiere. Ze harren 'm wel gewaarschuwd, mao hi'j waogen 't toch. Hi'j ging zo zitte datte achter den steen zat at tén nao boave ging. Efkes veur twalef uur ging de steen nao boave, en de prinses kwam der uut. "lk zie ow al wel staon", zei ze, en zi'j kwam op um af. Mao hi'j vloag gauw ien 't lège graf en daor meuge de prinses niet ienkomme veur twalef uur. Zi'j kon niet bi'j um komme met de sabel, en zi'j kon der niet weer ien um twalef uur, umdat dén jong der al ien zat.
Toe had hi'j 't gewonne en is hi'j getrouwd met de prinses, want de betovering was now vebroake.

AT 0307 - The Princess in the Shroud    AT 0307 - The Princess in the Shroud

ATU 0307 - The Princess in the Coffin    ATU 0307 - The Princess in the Coffin

Beschrijving

Een betoverde prinses slaapt in de kerk onder een grote grafsteen en komt even voor 12 uur uit het graf om er klokslag 12 weer in te gaan. Wie haar van terugkeren weet te weerhouden, verlost haar en mag met haar trouwen; ze heeft echter een sabel en velen hebben hun hoofd erbij verloren. Dan komt er een, die zich achter de grafsteen verstopt en als de prinses uit het graf is er zelf in gaat liggen, zodat ze hem niks kan doen en er zelf om 12 uur niet in kan. Ze is verlost en ze trouwen.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.209.

The Princess in the Shroud.