Een sage (mondeling), zaterdag 08 februari 1969

Der was een man, die was voor de duvel.
Moar de duvel had seid, as hy hem een vogel kon aanwizen, die hij niet kon, dan was hij frij.
Doe het die man in old wiif uutboeid en hy het haar met stroop besmeerd. En doe rolde hij haar in de feer. Doe leek it op een vogel.
Doe kwam de duvel en hy het dy fogel gesien en hy kon hem niet. En doe skoat hy der op. Doar rolt 't olle wief over 'e wereld met de benen van elkoar. En doe sag de duvel 't olle wief in de strampel en hy sei: "Kiek, doar is it gat, woar ik hoar raakt hè."
En doe was die man frij.

Beschrijving

Een man had zich verkocht aan de duivel. Maar als hij een vogel aan kon wijzen, die de duivel niet kende, zou de duivel hem vrij laten. Hierop besmeerde de man een oude vrouw met stroop, waarna hij haar door de veren rolde. De duivel had zo'n vogel nog nooit gezien, en wist niet wat voor soort het was. De duivel schoot op de vrouw, die vervolgens met haar benen wijd over de wereld rolde. De duivel keek de vrouw tussen de benen en zei: "Kijk, daar is het gat waar ik haar geraakt heb." De man was vrij.