TAMB086 - VVaerom dat men seyd, soo als 't valt.

Een mop (kluchtboek), 1659

VVaerom dat men seyd, soo als 't valt.
't Gebeurde eens, datter een Reysigher in een Herbergh quam, en also hy goeden honger had, soo vraeghde hy om yets t' eeten, nu geviel 't, dat de Vrou Moes gekoockt had, waer mee sy besigh was, om de pot van 't vuur te setten; en als hy binnen geroepen wiert, soo vraeghdese hem, oft hy oock een kopje moes begeerde te hebben. Maer dewijl sy met haer neus over de pot hing, en daer juyst een druppel aen had hangen, soo antwoorde hy: Ick sal sien, so als 't valt; waer van men seght, noch het spreeck-woordt te hebben, so als 't valt.

TM 8055 - "Ik neem hem zoals 'ie valt"    TM 8055 - "Ik neem hem zoals 'ie valt"

Beschrijving

Een waardin heeft moes gekookt en vraagt aan een gast of hij ook een kopje wil. Ze heeft echter een druppel aan haar neus hangen.

Bron

Jan Pietersz. Meerhuysen, De geest van Jan Tamboer of Uytgeleeze stoffe voor de klucht-lievende ionckheydt, Amsterdam, 1659, drie delen

"Ik neem hem zoals 'ie valt"