Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

TAMB259 - Klucht van een Dronckaert.

Een mop (kluchtboek), 1659

Hoofdtekst

Klucht van een Dronckaert.
Het is binnen Amsterdam ghebeurt dat een seecker droncken Man des nachts by de strate liep, en bedreef aldaer veel moet-wille, maeckte sulcken gheraes dat het de wacht hoorde, dewelcke hem by het hooft greepen, en brachten hem datelijck in de Boeyen? Hy die droncken was, geraeckte voort in de slaep, en des morghens wierde hy wacker, ende alsoo het noch doncker was begon te kloppen en riep: Hou Waerdin, koomt en reeckent mijn ghelagh, niet beter wetende of hy was [p. 258] noch in de Herberghe. En naest hem sat een Dief ghevangen, seyde tegens hem, hoe is het Kameraet? weet ghy wel waer ghy zijt? Hier reeckent niemandt als de Beul: Hoe staen u saken? hoe hebt ghy het ghemaeckt? voor my en is geen kans, ick vreese dat ick aenkomstighe Saterdagh sal moeten hanghen, hoe het met u staet en weet ick niet. Hy dese woorden hoorende, en ghewaer wierdt waer hy was, worde bevreest, en seyde; Och! Sancte Marten, patroon van de Drincke-broers, verlost my dese mael, ick sal my voortaen beter draghen by den Dronck.

Beschrijving

Een dronken man wordt 's nachts opgepakt. Wanneer hij 's ochtends wakker wordt, denkt hij dat hij nog steeds in de kroeg zit. Hij wil meer te drinken en realiseert zich pas waar hij is als zijn buurman zegt dat hij zaterdag waarschijnlijk wordt opgehangen.

Bron

Jan Pietersz. Meerhuysen, De geest van Jan Tamboer of Uytgeleeze stoffe voor de klucht-lievende ionckheydt, Amsterdam, 1659, drie delen

Commentaar

1659

Naam Overig in Tekst

Sint Maarten [Sancte Marten]    Sint Maarten [Sancte Marten]   

Naam Locatie in Tekst

Amsterdam    Amsterdam   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22