GRAAN027 - Kunstenaar koopt graancirkel Stadskanaal

Een personal narrative (internet), vrijdag 24 augustus 2001

Westerwolde Nieuws, 24 augustus 2001
Kunstenaar koopt graancirkel Stadskanaal
Roel Toering
Stadskanaal – Kunstenaar en eigenaar van een modezaak Chris Westen uit Stadskanaal, bekend van zijn vogelverschrikker-project, heeft de graancirkel 'schorpioen' gekocht van akkerbouwer Jan Hendrik Adams. Deze mysterieuze formatie ontstond begin deze maand en werd wereldnieuws toen er tijdens de aanwezigheid van enkele onderzoekers binnen tien minuten een negende cirkel groeide in de staart van de schorpioen. De tarwe binnen de bijzondere formatie en er iets rondom is speciaal voor Westen door Adams geoogst. Westen wil er typisch Oost-Groninger 'harde broodjes' van laten bakken om te verkopen voor een goed doel. "Ik geloof niet dat er iets speciaals met dat graan aan de hand is, maar het is wel bekend. Het heeft voor veel mensen een speciale betekenis. Daardoor krijgt het doel de volle aandacht." De opbrengst van de broodjes wil Westen bestemmen voor de stichting Solidariteit onder Mensen in Stadskanaal. Deze stichting verzorgt iedere woensdag voor enkele tientallen mesen in Stadskanaal, die tussen wal en schip dreigen te raken, een warme maaltijd. Westen wil met zijn actie een groot bedrag binnenhalen. "Ik schat toch wel een paar duizend gulden te kunnen verdienen aan de broodjes," denkt de kunstenaar.
De tarwe wordt apart opgeslagen en binnenkort door molenaar Pot uit Oude Pekela gemalen. In december start de inschrijf-verkoopactie van de zakken met tien broodjes, die bakker Geert Bos in februari volgend jaar gaat bakken. "Ik denk dat hij er wel tegen de tienduizend broodjes van kan bakken." Het aankoopbedrag van de tarwe-schorpioen neemt Westen voor eigen rekening. "Ik bereken de kostprijs," zegt Adams, die overigens een vergeefse poging deed om het platgeslagen koren binnen de cirkelformatie te oogsten. "Dat lag zo plat op de grond, dat de combine alleen nog maar zand hapte en twee keer verstopt raakte. Die delen van de cirkels liggen er nog."
Reactie Ed Vos:
Het is een ontzettend goed idee van Chris Westen om op deze ludieke manier de aandacht te vestigen op en gelden trachten te verkrijgen voor een plaatselijk goed doel. Toch is het oppassen geblazen!!! In graancirkels treden de meest wonderbaarlijke verschijnselen op. Telefoons, videocamera's en andere apparatuur weigeren dienst, worden merkwaardige verschijnselen waargenomen, en niet in de laatste plaats ervaren bezoekers lichamelijke en geestelijke veranderingen. Bekend is dat mensen in formaties een omslag in gemoedstoestand ervaren, van negatief naar positief, maar ook andersom. Van deze formatie is wereldwijd bekend dat onderzoekers zich in de formatie niet goed voelden en er uit moesten. Ook worden sommige toch niet mis te verstane ziekten regelmatig in verband gebracht met het regelmatig bezoeken van de formaties, voor zover ik weet is hiernaar nog geen onderzoek gedaan. Ik zou dan ook erg voorzichtig zijn met het nuttigen van het product.
Zolang niet vaststaat waardoor formaties ontstaan, er geen enkel wetenschappenlijk bewijs is of ze de gezondheid al dan niet schaden, zou ik het brood niet eten. In elk geval is door onderzoek van Dr. L. Levengood en zijn BLT team komen vast te staan, dat in echte graancirkels significante verschillen zijn waargenomen in celgrote, kiemkracht en andere zaken ten opzichte van graan van buiten de formaties. Het is dan ook te hopen voor de Stadskanaalse bevolking dat het hier een door mensen handen gemaakte formatie is, of één met een gezonde impact.

TM 6002 - Cirkels in het graan    TM 6002 - Cirkels in het graan

Beschrijving

Een kunstenaar koopt de tarwe van de graancirkel in Stadskanaal om er graancirkelbroodjes van te bakken. Een graancirkel-deskundige waarschuwt voor mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Cirkels in het graan

Roel Toering    Roel Toering