Een sage (mondeling), donderdag 20 juni 1974

Hoofdtekst

Myn skoansoan hie praet heard oer nachtmerjes. Mar hy leaude der net oan. Hy sei: "Nou woe ik wol dat ik ris in nachtmerje krij."
Hy wie doe noch net troud en wenne by syn mem yn. Dy nachts gong er lizzen en doe kaem de nachtmerje by him. Hy wie op 'e rêch lizzen gien. De nachtmerje kaem earst by syn teannen, dat fielde er dúdlik, en sa kom se stadich nei boppe ta. Doe waerd him de hals tichtknypt. Doe krige er 't sa krap, dat hy raesde om 't leven. Syn mem kaem by it bêd en sei: "Jonge, hwat skeelt dy."
"De nachtmerje wie by my", sei er.
De oare nachts gong er wèr op 'e rêch lizzen. Mar hy tochte: Nou sil 'k de nachtmerje foar wêze, as dy aenst komt. Sadra't dy by myn teannen is pak ik him. Mar doe't de nachtmerje kaem pakte dy myn skoansoan fuort by de hals beet, dat doe koe de jonge neat mear bigjinne.
Hy hat noait wer winske in nachtmerje by him to hawwen.

SINSAG 0291 - Mensch von Mahr beritten    SINSAG 0291 - Mensch von Mahr beritten

Beschrijving

Een overmoedige jongen die niet in nachtmerries gelooft pocht wel eens bezocht te willen worden door een nachtmerrie. Die nacht klimt een nachtmerrie vanaf het voeteneinde bovenop de jongen. De nachtmerrie knijpt vervolgens de keel van de jongen dicht. De jongen neemt zich voor de nachtmerrie de nacht daarop te grijpen zodra hij haar aan het voeteneinde voelt. De nachtmerrie is hem echter voor: zij grijpt de jongen direct bij de hals. De jongen heeft nooit meer gewenst bezocht te worden door een nachtmerrie.

Mensch von Mahr beritten