Een sprookje (mondeling), vrijdag 07 oktober 1977

Goudhaartje was een heel mooi meisje met haar net als goud. Haar vader was een heel arme man.
Op een keer komt de koning bij langs en die ziet haar. Hij denkt: misschien is dat wel een vrouw voor mijn zoon. Maar hij wil een vrouw voor zijn zoon hebben die iets presteren kan. Dan vraagt hij de vader: "Wat kan ze?" De vader zegt: "Ze spint goud uit stroo." Maar dat is een leugen. Het meisje kan helemaal niet spinnen. Maar de koning die neemt haar mee. En dan brengt hij Goudhaartje naar de zolder van het paleis. Daar staat een spinnewiel en daar ligt een heleboel stroo. Daar moet zij goud van spinnen.
Maar als het meisje alleen is begint ze te schreien.
Dan komt er een kaboutertje bij haar. "Huil maar niet," zegt die, "vannacht wordt het stroo gesponnen."
En de volgende dag dan is het stroo allemaal goud geworden. Als de koning dat ziet is hij tevreden, en dan trouwt Goudhaartje met de prins.

AT 0500 - The Name of the Helper    AT 0500 - The Name of the Helper

ATU 0500 - The Name of the Supernatural Helper.    ATU 0500 - The Name of the Supernatural Helper.

Beschrijving

Goudhaartje is een heel mooi meisje met haar als goud. Als de koning Goudhaartje eens ziet, is hij getroffen door haar schoonheid. Omdat hij Goudhaartje wel iets voor zijn zoon vindt, vraagt de koning haar vader - een arme man - wat Goudhaartje zoal kan. De vader verzint en leugen en beweert dat Goudhaartje goud kan spinnen uit stro. De koning neemt Goudhaartje direct mee en brengt haar naar de zolder van het paleis waar een spinnewiel en een hoop stro gereed staan. Als Goudhaartje begint te huilen, komt een kaboutertje haar te hulp. Het kaboutertje zegt dat het goud vannacht gesponnen zal worden. De voorspelling van de kabouter komt uit: de volgende dag is al het stro in goud veranderd. Goudhaartje trouwt daarop met de prins.

The Name of the Helper

Goudhaartje    Goudhaartje