Een mop (mondeling), vrijdag 14 april 1978

Hoofdtekst

Der wienen in heit en in jonge togearre oan 't kuijerjen. De jonge sei: Ik haw in houn sjoen sa great as in kou, mei egen sa great as itensboarden.
"Dat liket fremd," sei de heit, "mar sa is hjir in brêge, dêr matte wy aenst oer, dêr is hwat bysûnders oan. Deselde dy't in leugen forteld hat, sakket dêr trochhinne."
Doe't se in eintsje fan 'e brêge ôf wienen bigoun de jonge bang to wurden. Hy sei: "Heit, dy houn wie net sa great as in kou hear. Mar 't wie wol in hiele greaten-ien. Hy wie sa great as in keal en syn egen wienen sa great as thépantsjes."
Doe wienen se oan 'e brêge ta. Doe tocht de jonge: "Nou wurdt it gefaerlik foar my." En doe sei er gau: "Heit, dy houn wie ek lytser as in keal, hear. 't Wie mar in gewoane houn en hy hie ek gewoane egen."

AT 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie    AT 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie

ATU 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie.    ATU 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie.

Beschrijving

Een jongen beweert een hond gezien te hebben zo groot als een koe en met ogen als etensborden. De vader van de jongen gelooft dit niet en stelt zijn zoon voor naar de 'leugenbrug' te gaan. Diegene die een leugen vertelt, zal door de brug zakken en zo zal ook het verhaal van de zoon op waarheid getest worden. Op de brug begint de jongen zijn verhaal steeds meer af te zwakken uit angst om door de brug te zakken: de 'koe' wordt eerst een kalf en daarna weer gewoon een hond; de ogen als etensborden worden gewone ogen.

The Liar Reduces the Size of his Lie