Een sage (mondeling), woensdag 01 augustus 1979

Hoofdtekst

As hounen spûkgûle, as eksters skatterje, as de tsjerkeklokken deadsk liede - dan hinget der in deaden oan - sil der ien stjerre.
In pear jonges, sa fortelde heit, woenen de kloklieder ris in kear bang meitsje. Doe't er to kloklieden soe gongen dy beide jonges boppe op elkoar tsjin 'e muorre oan stean. 't Wie al hwat tsjuster. Doe't de klokmakker dy beide knapen seach, sei er: "Twee op elkaar heb ik wel eens gezien, maar daar nog nooit een derden boven op."
Doe waerden de jonges sa bang fanwege dy trêdde, dat se roannen sa hurd se mar koenen fuort.

Onderwerp

VDK 1676E* - Spookspelen: twee witten met een zwarte erop    VDK 1676E* - Spookspelen: twee witten met een zwarte erop

ATU 1676 - The Pretended Ghost    ATU 1676 - The Pretended Ghost

sinVDK 1676E* - "Zwei Weisse mit einem Schwarzen darauf, hab ich noch nie gesehen"    sinVDK 1676E* - "Zwei Weisse mit einem Schwarzen darauf, hab ich noch nie gesehen"

Beschrijving

Als honden spookhuilen, eksters schetteren of de kerkklokken doods luiden, is er een sterfgeval op komst. Het zijn voortekens. Een tweetal deugnieten wil een klokkenluider bang maken. De jongens gaan bovenop elkaar bij de muur staan en wachten de komst van de klokkenluider af. Als de man nadert, houdt hij stil en zegt hij verbaasd: 'Twee op elkaar heb ik wel eens gezien, maar nog nooit een derde daarbovenop'. De twee kwajongens schrikken zo dat ze hard wegrennen.

Spookspelen: twee witten met een zwarte erop