Een mop (mondeling), zaterdag 26 juni 1971

Hoofdtekst

Der wie in joad, dy gong mei in panne by de streek lâns. 't Wie in hiele wonderlike panne, sei hy, in wûnderpanne. Dy panne woed er graech oan 'e man bringe. Hy koe der hwat yn dwaen en dan allinne mar sizze: "Potje, kook!, dan bigong it to sieden.
Doe wie der in man, dy kocht dy panne foar in grou stik jild. Hy die der hwat yn en sei: "Potje, kook!"
Mar der gebeurde neat. It guod bigong net to sieden.
De man wachte en wachte en woarde op it lêst sa lulk, doe't der gjin foroaring yn kom, dat hy smiet de panne ta 't hûs út en skopte him yn 'e sleat.
Mar doe't dy panne sonk, bigoun it wetter to brobbeljen. Doe't de man dàt seach, rôp er: "Nòu kookt die duvel àl!"

VDK 1539C - De zelfkokende pot    VDK 1539C - De zelfkokende pot

Beschrijving

Een jood beweert een wonderpan te verkopen. Hij hoeft alleen maar 'Potje kook!' te roepen en de pan kookt, aldus de jood. Een domme man koopt de pan voor een grof geldbedrag en begint de opgegeven spreuk te roepen. Als er niets gebeurt, wordt de man woedend en gooit hij de 'wonderpan' in de sloot. Als het water door de worp begint te borrelen, denkt de man dat de pot alsnog kookt.

De zelfkokende pot